Po útoků džihádistů v Libyi se pohřešuje český občan

Praha/Tripolis - Po pátečním ozbrojeném útoku džihádistů na ropné pole Ghaní v Libyi se pohřešuje jeden Čech. Celkově je nezvěstných několik lidí, mezi nimi i občan Rakouska. Jestli islamisté cizince unesli, není zatím jasné. Situací se bude v pondělí mimořádně zabývat vláda a do regionu míří pracovník české diplomacie. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na dnešek svolal krizový štáb za účasti premiéra Bohuslava Sobotky a zástupců tajných služeb. Ministerstvo v této souvislosti nedoporučuje lidem, aby do Libye cestovali, nebo si tam hledali práci.

České úřady jsou s rodinou pohřešovaného Čecha v kontaktu. Vláda podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové nasadí veškeré prostředky k jeho rychlému nalezení a informace si vyměňuje i s rakouskými úřady. K útoku na ropné pole se zatím nepřihlásila žádná skupina, podle Zaorálka je ale téměř jisté, že jde o ozbrojence z libyjské varianty hnutí Islámský stát. Podle Zaorálka i bývalého šéfa české diplomacie za KDU-ČSL Cyrila Svobody je pravděpodobné, že pohřešovaní byli uneseni.

Zaorálek: Za útokem je libyjská varianta Islámského státu

Ministr Zaorálek v rozhovoru pro ČT potvrdil, že krizový štáb bude zasedat denně. Vyzval zároveň české občany, aby necestovali do oblastí konfliktů a respektovali doporučení na webu ministerstva zahraničí. Identitu českého občana ministr nezveřejnil, upřesnil jen, že pracoval u mezinárodní ropné firmy. Na ropném poli dlouhodobě pracoval i pohřešovaný 39letý Rakušan. Vídeň krizový tým sestavila už v pátek večer a ihned informovala mužovu rodinu. Jeho blízkým zajistila pomoc psychologa. Rakouské úřady jsou rovněž v kontaktu s libyjskými představiteli.

Podle Zaorálka by lidé neměli cestovat do kterékoliv části Libye, včetně hlavního města Tripolisu. „V jihovýchodní části města probíhají boje mezi milicemi, mezinárodní letiště v Tripolisu je mimo provoz, současná vláda nemá bezpečnostní situaci pod kontrolou. Všem občanům České republiky doporučujeme zemi opustit,“ uvádí na svém webu ministerstvo. Český zastupitelský úřad v Tripolisu je dočasně uzavřen, proto nemůže Čechům poskytnout konzulární pomoc. V případě nouze by měli kontaktovat české velvyslanectví v Káhiře.

Po útoku se pohřešuje nejméne sedm cizinců

Na Ghaní ležící asi 750 kilometrů jižně od Tripolisu zaútočili extremisté hlásící se s největší pravděpodobností k organizaci Islámský stát. Zabili přitom 11 strážců ropného pole, některým usekli hlavu. Místní vládní síly následným protiútokem útočníky porazily a převzaly nad místem opět kontrolu.

Libyjská státní ropná společnost potvrdila, že se po útoku pohřešuje nejméně sedm zahraničních pracovníků - je mezi nimi také Filipínec a občan nejmenované africké země. „Cizinci z rakouské ropné společnosti, která pole spravovala, se stále pohřešují. V tuto chvíli nevíme, jaký je jejich osud,“ uvedl mluvčí libyjské společnosti Muhammad Harírí.

Podle libyjských úřadů napadli neznámí bojovníci ropné pole ze severu a způsobili tam „obrovské škody“. „Naše síly následně porazily militanty a převzaly kontrolu nad ropným polem Ghaní,“ citovala agentura Reuters jednoho z armádních představitelů oficiální mezinárodně uznávané vlády, která sídlí v Tobrúku a kterou vede Abdalláh Sání. Milice, které si říkají Libyjský úsvit, naopak od loňského léta ovládají metropoli Tripolis a vytvořily tam druhou vládu.

Od svržení Kaddáfího panuje v Libyi chaos

Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chaosu. O moc začaly bojovat milice, které se na Kaddáfího porážce podílely. Opírají se o kmeny, z nichž bojovníci pocházejí, odmítají odevzdat zbraně, začlenit se do armády a předat ústředním úřadům území, které kontrolují. V zemi existují dva parlamenty a dvě vlády. Zmatků a bezvládí využili radikálové napojení na Islámský stát, který v uplynulých měsících obsadil velká území v Sýrii a Iráku a snaží se získat větší vliv.

Islamističtí ozbrojenci v Libyi v poslední době posilují své pozice. Před třemi dny ovládli ropnou rafinerii v Bahí, ležící v severní části země, a ropné pole Mabrúk nedaleko středomořské Syrty. Stalo se to poté, co bezpečnostní síly střežící tato zařízení byly nuceny se stáhnout.

Libye požádala OSN o povolení přivézt do země zbraně a bojovou techniku – mimo jiné i z České republiky. Podle ní je právě tohle cesta, jak situaci zlepšit. Zrušení embarga, vyhlášeného v roce 2011, se ale zatím nekoná, pozorovatelé OSN Radě bezpečnosti takový krok nedoporučili.

Ministři zahraničí EU v pátek začali diskutovat o možnostech, jak v Libyi zasáhnout, a k tématu se vrátí na svém příštím zasedání v Bruselu 16. března. Evropská unie by mohla vyslat tým do Libye, aby sledoval dodržování případného příměří, nebo aby se podílel na ochraně místní základní infrastruktury, pokud by mírové rozhovory podporované OSN vedly k dohodě mezi soupeřícími frakcemi v zemi, oznámila šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Svoboda: Pozorovatelské mise jsou spíše hra na to, že „se něco dělá“

Cyril Svoboda v rozhovoru pro ČT prohlásil, že situaci v Libyi žádná mise ani pozorovatelé nevyřeší. „Když vidíte na obrázku ty, kteří spolu bojují… to nejsou žádní lidé, kteří budou poslouchat nějaké pozorovatele,“ řekl Svoboda. Mise, pozorovatelé a vyjednávání považuje za „hru na to, že se něco dělá“ pro zvýšení bezpečnosti, ale je to podle něj aktivita, která je spíše kolorit.