V Donbasu začne už 25. srpna platit nový klid zbraní

Nové příměří mezi vládními silami a proruskými separatisty na východě Ukrajině má začít platit 25. srpna. Rozhodla o tom mírová kontaktní skupina v Minsku v souvislosti se začátkem školního roku. Veškeré dosavadní pokusy o klid zbraní selhaly.

Boje mezi vládou a povstalci trvají od roku 2014 a vyžádaly si už na 10 tisíc mrtvých. Bezmála čtyři miliony lidí žijících na východě Ukrajiny nemají přístup k zdravotnické péči. Kyjev viní Rusko mimo jiné i z přímé vojenské podpory proruských separatistů na Donbase.

„Hlavní výsledek (dnešního jednání): kontaktní skupina se shodla na zastavení bojů od 25. srpna v souvislosti se zahájením nového školní roku. Doufáme, že ,školní‘ příměří budou strany zodpovědně a trvale dodržovat,“ citovala agentura TASS ruského zástupce v kontaktní skupině Borise Gryzlova.

O situaci na východoukrajinském Donbase jednali v úterý na telefonické konferenci i vrcholní představitelé takzvané normandské čtyřky, tedy Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie, kteří vyhlášení klidu zbraní podpořili.

Podle mluvčího německé kancléřky Steffena Seiberta lídři normandského formátu doufají, že klid zbraní povede k trvalému zlepšení bezpečnostní situace školáků i ostatních civilistů.

Konflikt na východě Ukrajiny propukl v roce 2014 po svržení proruského prezidenta prozápadními demonstranty v Kyjevě a po následné ruské anexi poloostrova Krym.

Mírová jednání v „normandském formátu“ zahájili nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v létě 2014 během oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii za druhé světové války.