Vlivný ruský režisér skončil v želízkách. Údajně kvůli rozkradeným státním penězům

Ruská policie zadržela jednoho z nejvýznamnějších divadelních režisérů v zemi Kirilla Serebrennikova. Podezírá ho ze zpronevěry v přepočtu asi 22 milionů korun. Ve vězení může strávit až deset let. Hlasitý obhájce svobody slova, který v dílech často kritizuje Kreml, všechna obvinění odmítá.

Vyšetřování jednoho z nejvýznamnějších současných divadelních režisérů v Rusku kritizovala řada představitelů evropské divadelní a filmové scény.

Policie už v květnu prohledávala režisérův byt. Podle mluvčí moskevských vyšetřovatelů Julije Ivanovové se domovní prohlídky odehrály v rámci případu zpronevěry státních prostředků poskytnutých vládou na rozvoj populárního umění.

Zásah vyvolal bouřlivou reakci veřejnosti, před divadlem tehdy demonstrovaly stovky lidí. Ředitel moskevského Velkého divadla Vladimir Urin v dopise prezidentovi Vladimiru Putinovi označil postup úřadů při vyšetřování režiséra za nesprávný.

Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov ale už dříve prohlásil, že vyšetřování Serebrennikova nemá s politikou nic společného. „Není to věc Kremlu,“ zdůraznil.

Divadelní a filmový režisér Serebrennikov působí od roku 2012 jako umělecký ředitel divadla Gogol-centr. Představení Gogol-centra si často berou za terč ruskou byrokracii, ruské vedení a společenský konzervatismus, což vyvolává kritické reakce ze strany politiků a představitelů úřadů.