Palestinci uznávají Izrael, řekl Abbás po jednání s Trumpem v Bílém domě

Abbás s Trumpem řešili mír mezi Izraelci a Palestinci (zdroj: ČT24)

Mezi Izraelem a Palestinou začne příprava na obnovená mírová jednání, uvedl šéf Bílého domu Donald Trump, který ve Washingtonu uvítal palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Ten zdůraznil, že Palestinci uznávají izraelský stát. Je čas, aby Izrael ukončil okupaci palestinského území a lidu, řekl.

Abbás vidí novou příležitost pro zasazení se o mír díky Trumpovu odhodlání usilovat o tento cíl. Dohoda založená na dvoustátním řešení by podle něj pomohla v boji proti terorismu. Hranice by byly stanoveny z období před konfliktem v roce 1967, po němž Izrael začal kontrolovat Gazu, Západní břeh a Východní Jeruzalém.

Palestinský prezident zároveň věří, že se podaří vyřešit problém s vězni a uprchlíky. Palestinci podle něj vychovávají své děti a vnoučata v mírumilovné kultuře. Abbás brojil proti zastavení příspěvků rodinám palestinských vězňů - podle Izraele jdou peníze i na teroristické aktivity.

Trump chce hrát roli zprostředkovatele míru

Sám šéf Bílého domu si nemyslí, že dosažení míru na Středním východě bude tak obtížné, jak si lidé myslí. Jak u Izraelců, tak i u Palestinců je vůle se dohodnout, je přesvědčen Trump, jenž by rád hrál roli zprostředkovatele. Podle agentury Reuters ale nesdělil nic o tom, jak chce oživit rozhovory, které jsou dlouhodobě uvízlé na mrtvém bodě.

Uvedl pouze, že by mělo dojít na přímá jednání, a vyzval palestinské vůdce, aby vystupovali „jednotně proti podněcování k násilí a nenávisti“. „Existuje tu taková nenávist, ale doufejme, že nebude trvat příliš dlouho,“ řekl Trump.

Na březnovém summitu se  Liga arabských států dohodla na mírovém plánu z roku 2002, který vyzývá Izraelce, aby se stáhli ze všech území okupovaných po válce v roce 1967 a aby uznali nezávislý palestinský stát výměnou za normalizaci vztahů s arabskými státy. Dvoustátní řešení bylo i výsledkem lednové konference v Paříži.

Poprvé spolu Trump s Abbásem hovořili po telefonu již v první polovině března, kdy ho Trump pozval s ujištěním, že dodrží „závazek k mírovému procesu, který povede ke skutečnému míru mezi Palestinci a Izraelci“.

Palestinské vedení dosud kritizovalo vstřícnější přístup k Izraeli, který Bílý dům začal dávat najevo poté, co republikán Trump vystřídal ve funkci demokrata Baracka Obamu a začal mimo jiné uvažovat o tom, že by přesunul ambasádu do Tel Avivu přímo do Jeruzaléma.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl také jedním z prvních zahraničních státníků, kteří Trumpa v Bílém domě navštívili. Po schůzce prezident uvedl, že nezáleží na tom, zda vzniknou dva státy, nebo jeden společný pro Izraelce a Palestince, což Palestinu znepokojilo.

Trump tehdy ale také na Netanjahua apeloval, aby se umírnil v případě dalšího rozšiřování židovských osad. Od Netanjahuovy návštěvy v polovině února Bílý dům proizraelský postoj už tolik nezdůrazňuje.

Šéf Hamasu chválí Trumpa za odvahu

Trump má „historickou příležitost“ poskytnout palestinskému lidu „spravedlivé řešení“, sdělil CNN šéf palestinského hnutí Hamas Chálid Mašál. Podle něj je nový americký prezident odvážnější než jeho předchůdci.

„Je to historická příležitost k vyvinutí tlaku na Izrael, aby nalezl spravedlivé řešení pro palestinský lid,“ řekl. „Bude čest pro civilizovaný svět a americkou administrativu zastavit temnotu, kterou trpíme mnoho let,“ konstatoval Mašál.

Uložit