Kerry: Jediným řešením jsou dva státy, Izrael a Palestina

Dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu je v ohrožení, varoval končící šéf americké diplomacie John Kerry. Zdůraznil přitom, že existence Izraele a Palestiny je jedinou cestou k dosažení míru. Proto Washington nevetoval rezoluci OSN, která žádá po Izraeli, aby skončil s výstavbou židovských osad na okupovaném palestinském území. Izraelská vláda to považuje za zradu.

Konec izraelsko-palestinského konfliktu je stále možný, pokud odpovědné strany budou ochotné k jednání, je přesvědčen Kerry. Pokud jde o schválenou rezoluci OSN, USA jednaly v souladu se svými hodnotami, stejně jako předchozí americké vlády, podotkl ministr.

Současný stav podle něj vede k jednostátnímu řešení a trvalé okupaci palestinských území Izraelem. Jedinou možností, jak ukončit konflikt, je ale vznik dvou států – Izraele a Palestiny, míní Kerry. 

Nikdo v historii USA pro vás neudělal víc než Obama, zdůraznil Izraeli Kerry

USA nemohou nic nedělat a neříkat ve chvíli, kdy vidí, že se ztrácí naděje na mír, zdůraznil šéf americké diplomacie, který zároveň bránil současnou vládu.

„Žádná americká administrativa neudělala pro bezpečnost Izraele více než ta Obamova. Sám izraelský premiér vyzdvihl naši bezprecedentní vojenskou a zpravodajskou spolupráci. Naše vojenská cvičení jsou na vyšší úrovni než kdy jindy. Naše podpora Iron Domu zachránila nespočet izraelských životů. Důsledně podporujeme právo Izraele na svou obranu, a to i během operace v Gaze, která vyvolala velkou polemiku,“ připomněl Kerry.

To je to, co obhajujeme: budoucnost Izraele jako židovského a demokratického státu žijícího v míru a bezpečí po boku svých sousedů. Je-li volbou jen jeden stát, pak Izrael může být buď židovský, nebo demokratický, ale nemůže být zároveň obojí, a nikdy nebude opravdu žít v míru.
John Kerry
americký ministr zahraničí
Izraelsko-americký spor o rezoluci k židovským osadám (zdroj: ČT24)

Zdůraznil ale, že je to Trumpova administrativa, která nyní musí rozhodnout, jak se postaví k osadám, Jeruzalému a dvoustátnímu řešení. 

Budoucí americký prezident Donald Trump Obamovu administrativu kvůli rezoluci několikrát kritizoval. Izraeli vzkázal, aby „zůstal silný“, než se v lednu ujme úřadu. Slíbil, že USA nebudou nadále se svým spojencem jednat s opovržením.

Izrael neustále rozšiřuje osady, které jsou z hlediska mezinárodního práva nelegální. Od roku 1967, kdy začal Izrael okupovat Západní břeh a Východní Jeruzalém, vyrostlo takových osad 140 a žije v nich půl milionu Židů.

Kerry nerozumí podstatě konfliktu, ohradil se izraelský premiér

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua byl poslední Kerryho projev předpojatý vůči Izraeli. Ministr podle něj trpí v souvislosti s osadami obsesí. Kerry nerozumí kořenům konfliktu, tedy tomu, že Palestinci odmítají existenci židovského státu v jakýchkoli hranicích, konstatoval premiér.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás později prohlásil, že mír s Izraelem je dosažitelný, před obnovením mírových rozhovorů ale musí židovský stát přestat s výstavbou osad. Hlavní palestinský vyjednavač Saeb Erekat řekl, že Abbás „zopakoval svůj závazek usilovat o spravedlivý mír jako strategickou volbu“.