Boj o izraelskou osadu Amona končí. K násilnému vyhnání obyvatel nedojde

Obyvatelé židovské osady Amona na Západním břehu Jordánu přijali návrh vlády na přesun na jiné místo. K násilné evakuaci tak nedojde. Podle verdiktu nejvyššího soudu má být vyklizena do 25. prosince, protože byla postavena nelegálně na soukromých palestinských pozemcích.

Osadníci hlasovali o řešení, které předpokládá, že na kopci poblíž nynější Amony bude umístněno několik mobilních buněk, kam se přesune 24 ze 40 rodin. Mají být na pozemcích, o něž se zatím nikdo nehlásí.

„Po dvaceti letech pionýrského života a po dvouletém boji jsme se rozhodli tento boj ukončit. Přijali jsme vládní návrh na výstavbu 52 domů a veřejných budov v nové osadě. Přijali jsme nabídku vybudovat si obydlí a život v nové Amoně,“ sdělili osadníci v prohlášení po hlasování.

Na Západním břehu Jordánu je asi 100 osad, které Izrael považuje za nelegální, protože k jejich vybudování nebylo vydáno povolení. Podle mezinárodních úmluv jsou přitom nelegální všechny osady, jelikož Izrael je staví na okupovaném území.

Osada Amona
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

V současné izraelské koaliční vládě je ale mnoho příznivců osad. Ti navrhli zákon, jenž má umožnit nepovolené osady zlegalizovat. Zákon musí projít ještě dvojím čtením. Počítá s tím, že osadníci budou moci využívat palestinské pozemky, i když je nebudou moci vlastnit.

Palestincům, kteří prokážou vlastnictví, bude nabídnuta kompenzace. Poslední slovo k zákonu bude mít však nejvyšší soud.