Radou bezpečnosti prošla klíčová rezoluce, žádá konec rozrůstání izraelských osad

Nelegální zabírání palestinských pozemků a zřizování židovských osad na sporném Západním břehu musí skončit. Po Izraeli to požaduje Rada bezpečnosti OSN, která přijala příslušnou rezoluci. USA se tentokrát za Izrael jako svého tradičního spojence nepostavily, když odmítly návrh vetovat. Izraelský premiér označil rezoluci za „ostudnou“. Židovský stát se jí řídit nebude.

Návrh rezoluce naléhá na Izrael, aby „okamžitě a zcela ukončil veškeré osídlování na okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma“. Text nejspíš nezmění situaci přímo v oblasti mezi Izraelci a Palestinci a budoucí americká administrativa ji pravděpodobně bude ignorovat, poznamenala agentura Reuters.

Nejde ale jen o symbolický krok - rezoluce formálně zakotvuje nesouhlas mezinárodního společenství s novými židovskými osadami a může podnítit další palestinské kroky vůči židovskému státu před různými mezinárodními organizacemi.

Nepochybuji o tom, že nová americká administrativa a nastupující generální tajemník OSN ohlásí novou éru, pokud jde o vztah OSN s Izraelem.
Danny Danon
izraelský velvyslanec při OSN

OSN dlouhodobě zastává názor, že z hlediska mezinárodního práva je toto osídlování nezákonné, a opakovaně vyzvala Izrael k jeho zastavení. Izraelská zástavba na palestinských územích se ale naopak za poslední měsíce rozrostla.

Nový zákon z pera izraelské pravice má navíc zpětně uzákonit 55 ilegálních osad. „Izraelská vláda se snaží uzákonit zabrání soukromé palestinské půdy. Naše studie ukazuje, že Izrael de facto anektoval 60 procent okupovaných palestinských území,“ upozornil Adam Aloni z izraelské neziskové organizace B'tselem.

Za posledních 40 let založily izraelské vlády desítky a desítky měst na Západním břehu. Přesto jsou jejich obyvatelé považováni za občany druhé kategorie. Náš zákon je zákonem normalizace.
Naftali Bennett
Izraelský ministr školství

Trump: Rezoluce OSN je nespravedlivá pro všechny Izraelce

Rezoluce prošla v Radě bezpečnosti čtrnácti hlasy, Spojené státy se zdržely hlasování. Za novým návrhem stály Malajsie, Nový Zéland, Senegal a Venezuela. Egypt svůj návrh stáhl pod tlakem ze strany Izraele a budoucího šéfa Bílého domu - republikána Donalda Trumpa.

Ten žádal Obamovu vládu, aby nedovolila schválení rezoluce OSN. Podle něj je velmi nespravedlivá ke všem Izraelcům a dostala by Jeruzalém do velmi špatné vyjednávací pozice.

„Míru mezi Izraelci a Palestinci je možné dosáhnout jen přímým jednáním obou stran, nikoli prostřednictvím podmínek stanovených z OSN,“ prohlásil nastupující americký prezident, který na Twitteru napsal, že po 20. lednu, až nastoupí do úřadu, bude vše jinak. Demokrat Barack Obama byl k politice Izraele poměrně kritický.

obrázek
Zdroj: ČT24

USA: Osady ohrožují řešení konfliktu rozdělením na dva státy

Podle současné americké velvyslankyně při OSN Samanthy Powerové rezoluce odráží „realitu na zemi“, tedy zrychlené rozrůstání osad. „Ohrožuje to dvoustátní řešení,“ konstatovala Powerová, která kritizovala izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že budování dalších osad podporuje.

Rezoluce Rady bezpečnosti je velkou ranou pro izraelskou politiku, jednomyslné mezinárodní odsouzení osad a silná podpora dvoustátního řešení.
Mahmúd Abbás
šéf Palestinské samosprávy

USA ale nehlasovaly pro rezoluci, protože je „příliš úzce zaměřená“ na osady. I kdyby se všechny osady zbouraly, stále budou muset obě strany konfliktu udělat „obtížná rozhodnutí,“ aby dosáhly míru.

Bílý dům vzkázal Netanjahuovi, že mohl uplatňovat politiku, která by vedla k jinému výsledku hlasování. Izraelská vláda se chce podle něj bavit o všem kromě osad. Trumpa Washington varoval, že vždy může být prezident jen jeden, přičemž do 20. ledna jím zůstává Obama.

Rezoluci uvítal končící šéf OSN Pan Ki-mun, který naléhal na izraelské a palestinské vůdce, aby vytvořili „prostředí umožňující, aby se mohly obě strany vrátit k jednacímu stolu“.

Izraelský ministr energetiky Juval Steinic hned po hlasování Spojené státy obvinil, že se zřekly Izraele. „Tady nejde o rezoluci proti osadám, je to protiizraelská rezoluce, proti židovskému lidu a proti židovskému státu. Spojené státy dnes opustily svého jediného přítele na Blízkém východě,“ uvedl. Palestinci naopak rezoluci uvítali a dnešní den označili za „den vítězství“.

obrázek
Zdroj: ČT24

V osadách žije půl milionu Židů

V celkem 140 židovských osadách žije asi půl milionu Židů. Izrael zabral Západní břeh a východní Jeruzalém v roce 1967. Dle mezinárodního práva jsou osady považovány za nelegální, Izrael to ale odmítá. 

Izraelem okupovaná území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Chtějí proto, aby z Předjordánska, tedy Západního břehu, odešli všichni izraelští vojáci i osadníci.