Trumpův vzkaz Izraeli: Zůstaňte silní do 20. ledna, opovržení skončí

Židovské osady ve Východním Jeruzalémě se zatím rozšiřovat nebudou. Zrušit hlasování o výstavbě stovek nových bytů prý chtěl sám premiér Benjamin Netanjahu. K zastavení výstavby na okupovaném palestinském území vyzvala Izrael ve své rezoluci Rada bezpečnosti OSN. Budoucí americký prezident Donald Trump Izraeli vzkázal, aby „zůstal silný“, než se v lednu ujme úřadu.

Spojené státy se minulý týden zdržely hlasování v Radě bezpečnosti OSN, a umožnily tak přijetí rezoluce požadující po Izraeli, aby přestal s výstavbou osad na okupovaných palestinských územích. Washington nepodpořil Izrael v této otázce poprvé od roku 1979.

Trump ale nyní opět naznačil, že pod jeho vedením budou USA k židovskému státu mnohem vstřícnější. „Nemůžeme nadále přihlížet, jak se s Izraelem jedná s naprostým pohrdáním a neúctou. Měli ve Spojených státech velkého přítele, ale… už tomu tak není,“ napsal Trump na Twitteru.

„Začátkem konce byla hrozná dohoda s Íránem, a teď tohle (OSN)! Zachovej si sílu, Izraeli, 20. leden se rychle blíží,“ dodal Trump, který se ujme úřadu na slavnostní ceremonii právě 20. ledna.

Na Twitteru se pak objevila řada kritických komentářů, v nichž lidé budoucí hlavu státu vyzývali, aby používala jiných komunikačních možností k diskusi o závažných mezinárodních tématech.



Obamova administrativa vysvětlila nepoužití svého práva veta tím, že rozšiřování osad poškozuje snahy oživit mírový proces na Blízkém východě a snahu o dvoustátní řešení dlouholetého konfliktu.

Izraelsko-americký spor o rezoluci k židovským osadám (zdroj: ČT24)

Izraelská vláda se rezoluci podřídit nehodlá. Netanjahu označil dokument za „neobjektivní a hanebný“ a prohlásil, že Izrael přehodnotí své vztahy s OSN. Předvolal si také velvyslance USA v Izraeli i dalších států.

„Máme nenapadnutelné informace, které pocházejí od zdrojů v arabském světě a které ukazují, že Obamova vláda pomohla vypracovat tuto rezoluci a silně tlačila pro její přijetí,“ řekl Netanjahův mluvčí David Keyes. Obamova mluvčí to označila za lež, Washington ale podle ní doufá, že rezoluce bude fungovat pro Izrael jako „budíček“.

Izraelské úřady ale ve středu odložily hlasování o výstavbě 500 nových bytů v osadách Ramot a Ramat Šlomove ve Východním Jeruzalémě. Podle jednoho z členů příslušného výboru pro výstavbu Hanana Rubina i kvůli tomu, aby nebyly ještě více poškozeny vztahy s Obamovou administrativou.

„Bydlení v Jeruzalémě je spíš otázkou potřeb v rámci obce než politickou záležitostí, proto není třeba hlasovat o něm v tak citlivý den, kdy má mít John Kerry projev. Nechceme být součástí politické kontroverze,“ podotkl Rubin v souvislosti s plánovanou Kerryho řečí na téma řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Schváleno ale bylo vybudování domu ve čtvrti Silván u historického jádra Jeruzaléma.

„John Kerry je skvrnou na americké zahraniční politice, je neznalý této problematiky. Rozhodl se zvěčnit své dědictví nejhoršího ministra v historii tím, že bodl svého spojence do zad, zatímco Středním východem tečou potoky krve,“ opřel se do končícího amerického ministra zahraničí starosta izraelské osady Efrat na Západním břehu Oded Revivi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Izrael považuje Jeruzalém za nedělitelný, Palestinci ale chtějí východní část města vyhlásit za hlavní město svého budoucího státu. Právě výstavba nových židovských osad je jedním z důvodů, proč se nedaří obnovit mírová jednání. Překážkou jsou i útoky radikálů na židovské obyvatele země.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma za války v roce 1967. V těchto oblastech žije asi půl milionu Židů a zhruba 2,5 milionu Palestinců. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují, proto žádají odchod všech Izraelců.

Budování židovských osad na okupovaném palestinském území je považováno z hlediska mezinárodního práva za nezákonné, ale Izrael to rozporuje. Spojené státy označují osady za „nelegitimní“ a za „překážku pro mír“.