Brusel zahájil řízení s Maďarskem kvůli spornému vysokoškolskému zákonu

Brusel zahájil řízení s Maďarskem kvůli vysokoškolskému zákonu (zdroj: ČT24)

Evropská komise (EK) zahájila s Maďarskem kvůli jeho novému zákonu o vysokých školách řízení, které může skončit až před unijním soudem. Zákon podle Komise není v souladu s unijními pravidly a svobodami. Po jednání EK to řekl její místopředseda Valdis Dombrovskis. Maďarský premiér Viktor Orbán v europarlamentu nový zákon o vysokých školách bránil. Odmítl, že by mířil proti CEU a finančníka Sorose kritizoval.

Zákon, vůči kterému se v samotném Maďarsku zvedly protesty, je často vnímaný jako snaha vlády premiéra Viktora Orbána zlikvidovat v Budapešti působící Středoevropskou univerzitu (CEU) financovanou americkým miliardářem Georgem Sorosem.

První místopředseda Komise Frans Timmermans v europarlamentu označil CEU za „perlu v koruně“ svobodné Evropy, která překonala rozdělení z doby studené války. „Analýza Komise potvrdila naše obavy týkající se kompatibility zákona se svobodami vnitřního trhu a s chartou základních práv,“ řekl Timmermans.

Orbán hájil kontroverzní zákon o vysokých školách v europarlamentu (zdroj: ČT24)

Pravidla jste se rozhodli odsouhlasit dobrovolně, upozorňuje Timmermans

„Evropská unie není a nikdy nebyla o 'Bruselu', ale je projektem řízeným a tvořeným jejími členskými státy. Každý z nich se samostatně a demokraticky rozhodl, že se touto cestou chce vydat - včetně Maďarska,“ prohlásil dále Timmermans. Každá členská země je tak podle něj odpovědná za kolektivně přijatá rozhodnutí a souhlasila s pravidly „klubu“.

Rektor CEU Michael Ignatieff vystoupil v europarlamentu již v úterý a Unii vyzval k podpoře boje proti zákonu. „Jak daleko chcete zajít? Budete pálit knihy?,“ vzkázal Orbánovi šéf liberální frakce v europarlamentu Guy Verhofstad.

Orbán hájil zákon, v EU podle něj musí fungovat férová diskuse

Orbán ale zákon o vysokých školách před europoslanci obhajoval. Sorose označil za finančního spekulanta a uvedl také, že rozhodně nesouhlasí s jeho snahou otevřít Evropu více přistěhovalectví. 

Maďarská vize Evropy je podle Orbána vizí silných členských zemí. „V ní státy respektují svou odpovědnost a nevyhýbají se jí, ať se týká splácení dluhů, podoby rozpočtu, či ochrany hranic,“ uvedl. Za kritiku Bruselu si ale vyslechl kritické ohlasy. „Kdyz začnete srovnávat EU se Sovětským svazem, tak kdyby Brusel byl Moskva, měli bychom teď tanky z EU v Londýně. Nemáme je,“ upozornil šéf Zelených v europarlamentu Philip Lamberts.

Situace je absurdní. Je to, jako by odsoudili někoho za vraždu, ale údajná oběť se těšila plnému zdraví a ukazovala prstem, kdo je vrah.
Viktor Orbán

Orbán se ale bránil. Budapešť podle něj pravidla evropského klubu vždy respektovala, Maďarsko je plně oddáno „evropským křesťanským hodnotám“ a hodlá se na činnosti EU aktivně podílet. „Lidé budou EU podporovat. Ale jen pokud je založená na férové a otevřené diskusi a připravená připustit, že čas od času je potřeba reforma,“ podotkl Orbán.

„Nechceme změny. Nechceme přesuny mezi kompetencemi EU a členských zemí. Chceme bránit stávající situaci. To je teď zločin?“ zeptal se maďarský premiér. „Je to zostuzování Maďarska. Ale i států Visegrádu. Zvlášť taky Polska a Maďarska,“ míní Orbánův stoupenec Zoltán Kiszelly.

Viktor Orbán a George Soros
Zdroj: ČT24

Podle názoru EK, která v tomto smyslu poslala do Budapešti formální žádost o vysvětlení, není maďarský zákon v souladu se základními tržními svobodami Unie, především se svobodou nabízet a zakládat služby a také s akademickými svobodami a právem na vzdělávání. Porušuje také právní závazky EU týkající se mezinárodního obchodního práva.

Žádost o vysvětlení je prvním stupněm standardního postupu EK v případech, že zjistí nesoulad určité právní normy některé z členských zemí EU s unijním právem. Maďarsko má nyní měsíc na odpověď.

Problémový je i azylový zákon

Dombrovskis upozornil, že experti Komise dál pečlivě prověřují také maďarská azylová pravidla a zákon o nevládních organizacích.

Maďarská novela schválená ve zrychleném řízení obsahuje některé nové požadavky, například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Zákon dále nově stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země – v případě CEU tedy Spojené státy – podepíšou během půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu.

Orbán dříve ujistil, že je ochoten s USA jednat o budoucnosti CEU, která má čas do února příštího roku, aby se nové úpravě přizpůsobila.