Průzkum: Radikální levice stagnuje, Fillon je těsně za Macronem a Le Penovou

Kandidát umírněné pravice Francois Fillon není ještě zcela ze hry v boji o postup do předpokládaného druhého kola francouzských prezidentských voleb. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v pondělí zveřejnila agentura Opinioway. Fillon by podle nich vedle centristy Emmanuela Macrona ve druhém kole porazil nacionalistku Marine Le Penovou.

V čele žebříčku jedenácti uchazečů o post hlavy státu jsou nadále Macron a Le Penová. Pro první kolo, které se uskuteční v neděli, jim každému vyjádřilo podporu 22 procent dotázaných voličů odhodlaných jít hlasovat. Fillon za nimi i přes skandály, které ho v uplynulých měsících poškodily, zaostává jen o jeden procentní bod.

Na čtvrtém místě je podle nejnovější sondáže Opinioway s 18 procenty hlasů představitel radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Jeho podpora v poslední době znatelně vzrostla, v současnosti ale už spíše stagnuje. V průzkumu agentury Ipsos, který byl zveřejněn před třemi dny, totiž Mélenchon předběhl Fillona, když se pro něj vyslovilo 20 procent respondentů, zatímco pro Fillona 19 procent. 

Opinioway rovněž uvedl, že ve druhém kole 7. května, do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, by Macron porazil Le Penovou poměrem 64 ku 36 procentům hlasů. Výrazným rozdílem 60 ku 40 procentům by ale nad šéfkou francouzských nacionalistů zvítězil i Fillon.