Tři ze čtyř Francouzů míní, že by měl Fillon odstoupit z kampaně

Aféry francouzských prezidentských kandidátů (zdroj: ČT24)

Tři čtvrtiny Francouzů jsou přesvědčeny, že reprezentant konzervativní pravice Francois Fillon by měl odstoupit z boje o prezidentské křeslo. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, o němž informovala rozhlasová stanice France Info. Výsledek podle ní dokazuje, jak špatnou pověst má Fillon ve společnosti po sérii finančních skandálů.

Navzdory klesající podpoře se Fillon odmítá vzdát své kandidatury. Ve Francii přitom v pátek končí lhůta, po kterou mohli kandidáti na funkci hlavy státu podat své přihlášky.

Na čtvrtečním mítinku Fillon svým příznivcům řekl, že vždy bojoval za ideje a nikdy nevyl s vlky. „Nikdy jsem neházel špínu na své politické soupeře,“ zdůraznil.  

Podle průzkumu pro France Info je 90 procent dotázaných přesvědčeno, že Fillon není čestný člověk. Tři čtvrtiny se domnívají, že je nepřesvědčivý a nezajímá se o jejich problémy.

Třiašedesátiletý politik ztrácí příznivce od ledna a průzkumy naznačují, že skončí už v prvním kole hlasování 23. dubna. Fillona s 18 procenty by porazila jak kandidátka Národní fronty Marine Le Penová (26,5 %), tak i centrista Emmanuel Macron (25,5 %). Ve druhém kole by podle průzkumu agentury Ifop Marcon Le Penovou porazil poměrem 61 ku 39 procentům hlasů.

Fillona v úterý francouzská justice obvinila v rámci zkoumání údajně neoprávněných příjmů jeho manželky a dětí jako parlamentních asistentů ze zpronevěry veřejných financí. Ve čtvrtek se vyšetřování rozšířilo o kauzu darovaných luxusních obleků.

Úřady se zajímají i o Le Penovou a Macrona

S vyšetřováním se potýká i Marine Le Penová. Úřady ji podezřívají z toho, že zaměstnávala svého osobního strážce jako asistenta v Evropském parlamentu. Emmanuel Macron se zase do hledáčku vyšetřovatelů dostal kvůli majetkovým přiznáním, která neodpovídají výši jeho výplat v době, kdy pracoval jako bankéř.

„Afér je celá řada, ale odstoupení některého z kandidátů na pořadu není,“ potvrzuje zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil.

Ve francouzských médiích se v týdnu dokonce spekulovalo o možné kandidatuře současného prezidenta Francoise Hollanda. „Není spokojený s projektem vítěze socialistických primárek Hammona ani se svým bývalým ministrem hospodářství Macronem. Ale jeho kandidatura, které se loni v prosinci sám vzdal, by byla velmi absurdní. Takový zvrat se nečeká,“ uzavřel Zavadil.

Francouzská média spekulovala o nečekané kandidatuře Hollanda (zdroj: ČT24)