Francouzská justice obvinila prezidentského kandidáta Fillona

Francouzská justice začala formálně stíhat pravicového prezidentského kandidáta Francoise Fillona – a to o den dříve, než bylo plánováno. Vyšetřování se týká údajných neoprávněných příjmů jeho manželky a dětí jako parlamentních asistentů. Sám Fillon vinu odmítá. Zároveň však dříve prohlásil, že v případě obvinění odstoupí z boje o prezidentskou funkci.

Soudci si Fillona předvolali ráno, aby mu obvinění sdělili. Politik byl kromě zpronevěry veřejných financí obviněn i z toho, že tyto příjmy tajil a jejich vyplácení zařizoval. Případ se týká i nepřiznání příjmů veřejného činitele v rámci zajištění transparentnosti veřejné správy.

Fillon loni jasně vyhrál primárky své strany Republikáni. Od té doby byl favoritem voleb, od ledna ovšem čelí podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně s jeho vědomím pobíraly příjmy jako parlamentní asistenti.

Od té doby jeho preference v průzkumech klesly tak, že nemá postoupit z prvního kola prezidentských voleb 23. dubna do závěrečného duelu 7. května. Jeho odstoupení z kampaně chce 70 procent lidí i mnozí straničtí kolegové, ale Fillon to odmítá. Cítí se nevinen a hovoří o spiknutí.

Čerstvě navíc Fillonovi přibyl další nepříjemný stín: od nejmenovaných přátel si podle médií nechával kupovat drahé obleky v přepočtu za statisíce korun. Fillon připustil, že od blíže neurčeného přítele dostal v únoru dva obleky.

Podle listu Le Journal de Demanches (JDD) pocházely z luxusního pařížského obchodu a stály 13 tisíc eur (přibližně 351 tisíc Kč). Ve Francii platí limit 4600 eur (zhruba 124 tisíc Kč), které může jednotlivec darovat kandidátům během volební kampaně.