Kandidát krajní levice Mélenchon mocně finišuje, v průzkumech přeskočil Fillona

Prezidentský kandidát francouzské krajní levice Jean-Luc Mélenchon v průzkumu veřejného mínění poprvé předstihl dosud třetího konzervativního uchazeče Francoise Fillona. Ukázala to anketa agentury Kantar Sofres OnePoint pro televizi LCI, deník Le Figaro a rozhlasovou stanici RTL. Mélenchon by podle ní získal 18 procent hlasů a Fillon o jeden procentní bod méně.

Hlavními favority prvního kola voleb, které se bude konat 23. dubna, zůstávají nezávislý centrista Emmanuel Macron a vůdkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Podle sondáže by oba získali shodně 24 procent hlasů. Mélenchon si od předcházejícího průzkumu z půlky března polepšil o šest procentních bodů.

Pětašedesátiletý politický veterán a antiglobalista má podporu komunistů a zemi chce vyvázat z EU, NATO a mezinárodních obchodních smluv. Jeho preference rostou od úterní televizní debaty 11 uchazečů o prezidentský úřad.

„Můžeme to slyšet. Můžeme to cítit… Vítězství je na dosah,“ hřímal Mélenchon během nedělního mítinku v přístavu v Marseille, kam podle odhadů přišlo kolem 70 tisíc lidí. 

Mélenchonovi příznivci zaplnilii přístav v Marseille
Zdroj: Jean-Paul Pelissier/Reuters

„Prezidentské klání se změnilo v souboj čtyř,“ komentoval vývoj klání deník Le Figaro.

Mélenchonovi se podle něj podařilo přesvědčit část voličů Socialistické strany (PS), kterým se nelíbilo, jak zemi v uplynulých pěti letech vedl socialistický prezident Francois Hollande. Kandidát socialistů Benoît Hamon se těší podle průzkumu Kantar Sofres OnePoint podpoře pouhých devíti procent voličů.

Francois Fillon zdraví své příznivce
Zdroj: Eric Feferberg/Reuters

Zbraně zatím rozhodně neskládá Francois Fillon, jehož tažení do Elysejského paláce vážně poškodila aféra s vyplácením veřejných peněz rodinným příslušníkům. Fillon veškerá nařčení stále odmítá. „Pořád je o co hrát. Dny, které jsou před námi, budou rozhodující,“ řekl svým příznivcům na mítinku v Paříži, kterého se podle odhadů účastnilo přes 20 tisíc lidí.

Třetina Francouzů stále neví, koho volit

Podle jiné ankety, jejíž výsledky byly zveřejněny ve čtvrtek, se přitom více než třetina voličů ještě nerozhodla, pro koho bude hlasovat. Tím, jak se preference čtveřice kandidátů k sobě pomalu blíží, podle Le Figaro rovněž roste nejistota ohledně výsledků prvního kola. „Může se stát cokoli,“ napsal list. Druhé kolo se uskuteční 7. května.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24