Francouzské prezidentské volby. O postup do 2. kola svedou zřejmě velmi tuhý boj čtyři kandidáti

Události: necelý týden do 1. kola prezidentských voleb ve Francii (zdroj: ČT24)

Do prvního kola francouzských prezidentských voleb zbývá necelý týden. A jeho výsledek je čím dál nejasnější. Průzkumy ukazují, že o dvě místa ve finále svedou těsný souboj hned čtyři kandidáti. A řada evropských politiků se začíná obávat možnosti, že se ve 2. kole utkají dva odpůrci Evropské unie – nacionalistka Marine Le Penová a zástupce krajní levice Jean-Luc Mélenchon. Právě on v poslední době zaznamenal prudký nárůst preferencí. První kolo je na pořadu v neděli 23. dubna.

V posledních týdnech Mélenchon září. Jeho mítinky přitahují davy, kterým se líbí mimo jiné i jeho řečnické umění a smysl pro humor. Zdanění bohatých, ukončení francouzských vojenských intervencí v zahraničí i odpor vůči Evropské unii jsou témata, na která někteří levicoví voliči slyší. „Je to dobře, že se mu daří přetáhnout socialistické voliče. Už bylo načase,“ míní Pauline, příznivkyně Jeana-Luca Mélenchona.

Ostatní tři favorité v boji o Elysejský palác v preferencích stagnují. Jejich kampaň provázejí i drobné incidenty a přehmaty. Na aférami pronásledovaného konzervativce Fillona občas létají vejce nebo mouka. Středový Macron se stal terčem posměchu, když francouzské zámořské území, které je na pevnině, označil za ostrov. A nacionalistce Le Penové se pokusili podpálit pařížský štáb, policie si ji chce předvolat kvůli aférám a její francouzský nacionalismus narazil na nacionalismus korsický.

Hollande zatím mlčí

Podle posledních průzkumů je zatím mírně v čele Emmanuel Macron – k potěše německých sousedů. Je totiž z favorizovaného kvarteta kandidátů jediným bezpodmínečným zastáncem Evropské unie. U Francouzů mu ale může uškodit mlhavý program.

„Jeho dnešní touha zalíbit se co největšímu počtu lidí, zatímco jen pramálo naznačuje, co chce opravdu dělat, může vyvolat otázky,“ tvrdí Anne Fuldová, která o centristickém kandidátovi napsala knihu. Přímou podporu svému bývalému ministru hospodářství zatím nevyjádřil ani stávající prezident Hollande. Asi proto, aby ho nepoškodil svou mizivou oblibou. 

Varování kandidátům před možností útoků

Francouzská tajná služba (DGSI) tento týden varovala hlavní prezidentské kandidáty před vážnou hrozbou útoků na ně a na jejich akce v předvolební kampani. Informoval o tom list Le Journal Du Dimanche (JDD).

Ministr vnitra Mathias Fekl odmítl tuto informaci komentovat. Zároveň ale ujistil, že volby budou provázet silná bezpečnostní opatření. V pohotovosti budou v rámci operace Sentinel všechny speciální síly, jimž poskytne podporu také na 10 000 příslušníků armády.

Napětí před francouzskými volbami neustále stoupá a podle informací JDD pracovníci tajné služby v posledních dnech upozornili hlavní kandidáty na konkrétní hrozbu, která se týká bezpečnosti jak jich samotných, tak jejich volebních štábů. Policejní složky pověřené jejich ochranou prý už v této souvislosti dostaly podrobné instrukce.

Tato upozornění, která podle listu naznačují „vážnou a bezprostřední“ hrozbu, bere pařížská prokuratura pověřená bojem s terorismem velmi vážně. Zahájila kvůli tomu předběžné vyšetřování a odpovídající operace. „Byli jsme informováni o hrozbě vůči Francoisi Fillonovi před několika dny,“ potvrdila JDD osoba blízká tomuto pravicovému kandidátovi. Podobně se vyjádřilo i blízké okolí Macrona. 

Problémy francouzského venkova před volbami (zdroj: ČT24)