Podezřelým z útoku ve Stockholmu je 39letý Uzbek. V Oslu našli zařízení podobné bombě

Události: Stockholm den po útoku (zdroj: ČT24)

Švédská policie podezírá z teroristického útoku ve Stockholmu 39letého muže z Uzbekistánu, kterého zadržela v pátek. Potvrdila tak předchozí informace švédských médií. Veřejnoprávní televize SVT tvrdí, že v noci na sobotu byl v souvislosti s útokem zadržen druhý podezřelý a že se v autě, s nímž byl útok spáchán, našla nálož. Tyto informace ale policie zatím nepotvrdila. V metropolích dalších severských zemí platí zvýšená bezpečnostní opatření. V Norsku byl v sobotu zadržen muž kvůli nálezu zařízení podobného bombě.

V souvislosti s útokem ve Stockholmu švédská policie zadržela muže už v pátek na severním stockholmském předměstí Märsta. Muž má drobná zranění. „Dotyčný muž byl zatčen jako pachatel… jde o řidiče,“ uvedl policejní mluvčí Lars Byström.

Vyšetřovatelé potvrdili, že podezřelým je 39letý muž z Uzbekistánu, jak už dříve uvedl švédský list Aftonbladet. Podle něj muž sympatizuje s radikální organizací Islámský stát (IS). Uzbecké národnosti byl i pachatel nedávného sebevražedného útoku v petrohradském metru.

Podle šéfa švédské policie Dana Eliassona nic nenaznačuje tomu, že by policisté zatkli nesprávnou osobu. Záznam o tomto člověku se v minulosti objevil v informacích shromažďovaných švédskými tajnými službami, uvedl také. Není ale jasné, zda ve Švédsku přebývá legálně.

Jasný zatím není ani motiv podezřelého, který zatím vyšetřovateli nemluví. „Co zamýšlel, nevíme,“ řekl Eliasson. Vyšetřovatelé zkoumají telefon zatčeného muže a jeho profily na sociálních sítích. 

„Nemůžeme vyloučit, že budou zadrženi i další lidé, nicméně nic nenaznačuje tomu, že by hrozilo nějaké nebezpečí,“ řekl rozhlasové stanici SR policejní mluvčí. Vyšetřovatelé mají nyní čas do úterního poledne na výslech podezřelého, pak státní zástupce určí, zda bude předveden před soudce. Ten rozhodne, jestli bude muž vzat do vazby nebo propuštěn.

Švédská veřejnoprávní televize SVT pak v sobotu uvedla, že druhého podezřelého dopadla policie na severozápadním předměstí švédské metropole Hjulsta. Podle SVT byl ve spojení s mužem, který byl po útoku zadržen v pátek. Policie ale informace o jeho zatčení zatím nepotvrdila.

Místo útoku ve Stockholmu
Zdroj: Reuters

Švédská televize také informovala, že v nákladním autě, se kterým byl útok spáchán, našla policie zavazadlo s výbušninami. Odkázala přitom na několik nespecifikovaných policejních zdrojů. Policisté sami uvedli, že na sedadle našli technické zařízení, „které tam nemělo být“. Zatím ale neurčili, zda šlo o bombu, předmět je třeba prozkoumat.

Švédsko zavádí hraniční kontroly, Norsko zadrželo muže kvůli podezřelému zařízení

Švédský premiér Stefan Löfven v pátek oznámil, že úřady s okamžitou platností zavedly kontrolu na hranicích, které se v příštích deseti dnech dotknou všech osob, jež se chystají zemi opustit. Opatření se může prodloužit o dalších dvacet dnů.

„Cílem terorismu je podkopat demokracii. Ale takového cíle nebude nikdy dosaženo ve Švédsku,“ prohlásil šéf švédské vlády. „Tyto druhy činnosti nikdy neuspějí. Víme, že naši nepřátelé jsou tito brutální vrazi, a nikdo jiný. Náš vzkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnout našim životům, nikdy nevyhrajete,“ dodal Löfven.

Oznámil také, že v neděli země uctí památku obětí stockholmského atentátu minutou ticha. Nedaleko místa tragédie přišel položit kytici růží. Už dříve to učinili i zástupci královské rodiny. „Jsme otevřená, demokratická společnost a tak to také zůstane,“ prohlásil také Löfven.

Pachatel vjel v pátek ukradeným nákladním autem do davu lidí a prorazil průčelí obchodního domu. Zatím není jasné, jakou přesnou spojitost s případem mají oba zadržení muži. Podle poslední bilance si útok vyžádal čtyři mrtvé a patnáct zraněných. Deset z nich je ještě v nemocnici.

Po pátečním útoku ve Stockholmu byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření i v metropolích dalších severských zemí. Norská policie večer uvedla, že našla v centru Osla „zařízení podobné bombě“. V této souvislosti zatkla a uvalila vazbu na jednu podezřelou osobu. Reportér agentury Reuters uvedl, že velká část centra metropole byla uzavřena policejním kordonem. Policie provedla řízený výbuch předmětu, zbytky dále zkoumá, způsobit podle ní mohl jen omezené škody.

Odtah kamionu, který ve Stockholmu najel do lidí
Zdroj: Reuters/TT News Agency

Švédsko podpořily i USA a OSN

Na útok ve Stockholmu už reagovali evropští politici a nově také Spojené státy a OSN. „Útoky, jako je tento, mají za cíl šířit strach, ale ve skutečnosti jen posilují naše společné odhodlání k boji proti terorismu ve světě,“ reagovalo americké ministerstvo zahraničí v prohlášení. Dodalo, že Washington je připraven poskytnout veškerou pomoc Švédsku k vyšetření tohoto „brutálního a nesmyslného útoku“.

„Odsuzujeme násilný útok ve Švédsku,“ prohlásil generální tajemník OSN António Guterres, který zároveň vyjádřil naději, že osoby odpovědné za útok budou „rychle postaveny před soud“.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky útok ve Stockholmu ani jiné útoky z poslední doby neměly vazby na to, co se odehrává v Česku. „Průběžně konzultujeme bezpečnostní situaci,“ řekl Sobotka. Zpravodajci však nepřišli s doporučeními či indiciemi, které by odůvodňovaly zvýšení bezpečnostních opatření v Česku, dodal.