Junckerův vzkaz Švédsku: Útok na jeden členský stát je útokem na nás na všechny

Na pravděpodobný teroristický útok ve Stockholmu reagují evropští politici. Šok a upřímnou soustrast vyjádřili Švédům jejich severští sousedé. Na jedno z nejživějších a nejbarevnějších evropských měst zřejmě udeřili ti, kdo si přáli toto město i jeho způsob života poškodit, uvedl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Útok na jeden členský stát je útokem na nás na všechny,“ zdůraznil.

Nákladní vůz najel v centru Stockholmu do lidí na pěší zóně, poté narazil do obchodního domu. Incident, který si vyžádal nejméně tři mrtvé, byl podle švédského premiéra Stefana Löfvena nejspíše teroristickým útokem. Švédský král Karel XVI. Gustav mluví o „hrůze“.

Teroristický útok ve Stockholmu (zdroj: ČT24)

„Mé srdce je dnes odpoledne se Stockholmem. Moje myšlenky jsou s oběťmi hrozného útoku, s jejich rodinami a přáteli,“ uvedl na Twitteru šéf Evropské rady Donald Tusk. „Stojíme společně proti teroru,“ reagoval mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Jde o „čin maniaka“, ozývá se ze sousedního Finska

V šoku jsou i severští sousedé Švédska. „Hrozné zprávy ze Stockholmu. Naše myšlenky jsou s našimi sousedy a přáteli ve Švédsku,“ podotkl finský premiér Juha Sipila.

Prezident Finska Sauli Niinsto uvedl, že šlo o „čin maniaka“. „Každý teroristický útok odsuzujeme stejně, ale hluboce nás to zasahuje, když k němu dojde v našem sousedství,“ řekl. „Strašné události ve Stockholmu,“ tweetovala norská ministryně financí Siv Jensenová.

Smutek vyjádřil také dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen. „Je to hrozné, nechutné. Musíme bojovat proti tomuto teroru, který se v Evropě objevuje,“ řekl.

„A jednou z věcí, kterou můžeme udělat, je větší spolupráce na výměně dat, výměně informací o tom, co jsme zjistili o těchto teroristických buňkách či teroristech,“ dodal Samuelsen.

Starostka Paříže Anne Hidalgová oznámila, že světla na Eiffelově věži o půlnoci na počest obětí zůstanou zhasnuta. Londýnský starosta Sadiq Khan připomněl nedávný útok v britské metropoli.

„Podrobnosti stále vycházejí najevo, ale opět to vypadá, že jsme svědky opovrženíhodného teroristického činu, který cílí na nevinné lidi a útočí na naše společné hodnoty – demokracii, svobodu, spravedlnost a toleranci. Londýňané vědí, jaké to je trpět kvůli nesmyslnému a zbabělému terorismu. Sdílíme se Stockholmem odhodlání nikdy nedopustit, aby teroristé vyhráli,“ konstatoval.

Hluboké znepokojení nad „šokujícím incidentem“ vyjádřil šéf britské diplomacie Boris Johnson s tím, že myšlenky Britů jsou s oběťmi, jejich rodinami i celým Švédskem.

Kondolenční telegram poslal švédskému králi ruský prezident Vladimir Putin. K  tragédii došlo pouhé čtyři dny po smrtícím útoku v Petrohradě. „V naší zemi lidé znají, a nejen z doslechu, zvěrstva mezinárodního terorismu. Rusové v této těžké době truchlí spolu s lidmi ve Švédsku,“ zdůraznil šéf Kremlu.