„Terorismus se týká nás všech.“ Británii vyjadřují podporu světoví politici

Přední světoví politici včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Françoise Hollanda či předsedy Evropské rady Donalda Tuska vyjádřili po zřejmém teroristickém útoku v Londýně Británii podporu a solidaritu. S britskou premiérkou Theresou Mayovou už telefonicky hovořil i americký prezident Donald Trump, informoval Bílý dům.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer na tiskové konferenci londýnský útok odsoudil. Donald Trump se podle něj nechává informovat o vývoji situace v britské metropoli. V rozhovoru s premiérkou Mayovou americký prezident podle Spicera ocenil rychlou reakci britské policie a záchranných složek. Londýn ujistil o „plné podpoře“ USA při vyšetřování atentátu.

Už před Trumpem vyjádřil Britům soustrast také americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se účastnil ve Washingtonu konference o boji proti terorismu.  

„Terorismus se týká nás všech,“ uvedl francouzský prezident Francois Hollande. Británii vyjádřil podporu a solidaritu. „Francie, která byla v poslední době tak silně zasažena (terorismem), ví, jak britský lid dnes trpí,“ dodal Hollande. K boji proti terorismu je podle něj nutné spolupracovat na evropské, ale i vyšší úrovni.

Francouzský premiér Bernard Cazeneuve už dříve uvedl, že mezi zraněnými z londýnského útoku jsou i tři studenti francouzské střední školy. Nový francouzský ministr vnitra Matthias Fekl označil atentát v Londýně za útok „na baštu demokracie“. Pařížská radnice oznámila, že k uctění památky obětí útoku na několik minut vypne osvětlení Eiffelovy věže.

Merkelová: Německo stojí na straně Británie

Solidaritu britskému lidu vyjádřila a pomoc Londýnu v boji proti terorismu slíbila i německá kancléřka Angela Merkelová. „I když pozadí těchto činů ještě není zcela jasné, říkám za Německo a jeho občany: V boji proti jakékoli formě terorismu stojíme pevně a rozhodně na straně Británie,“ uvedla. V myšlenkách jsem s britskými přáteli a všemi lidmi v Londýně, dodala kancléřka.

„Zprávy o vražedném útoku v Londýně mnou otřásly,“ uvedl také nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel označil atentát v Londýně za útok na „srdce demokracie“. Jeho ministerstvo uvedlo, že je v úzkém kontaktu se svým velvyslanectvím v Londýně a snaží se zjistit, zda nejsou mezi zraněnými i Němci.

„V myšlenkách jsem s oběťmi westminsterského útoku. Evropa stojí pevně po boku Spojeného království (v boji) proti terorismu a je připravena pomoci,“ uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg útok odsoudil a Británii ujistil o solidaritě spojenců z NATO.

Británii o podpoře své země ujistil také italský premiér Paolo Gentiloni, předseda španělské vlády Mariano Rajoy a řecký premiér Alexis Tsipras. Útoky odsoudili i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, rakouský prezident Alexander Van der Bellen a kancléř Christian Kern.

„Izrael vyjadřuje hluboký šok z dnešního teroristického útoku v Londýně a svou solidaritu s oběťmi a s lidem a vládou Británie,“ uvedla v prohlášení náměstkyně izraelského ministra zahraničí Cipi Chotovelyová. „Teror je terorem, ať už se objeví kdekoli, a my proti němu budeme neúnavně bojovat,“ dodala. Podporu Británii vyjádřil i prezident Reuven Rivlin.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová vyjádřila soustrast příbuzným obětí útoků u britského parlamentu a zdůraznila nutnost mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu. „Nerozdělujeme terorismus do kategorií. Považujeme ho za absolutní zlo. V tomto okamžiku jsou - jako vždy - naše srdce s britským lidem, cítíme jejich bolest a znovu hovoříme o nutnosti bojovat s tímto zlem,“ uvedla mluvčí.

„Cítíme s blízkými obětí a stojíme při Británii. Teroristé nás nezastraší,“ reagoval český premiér Bohuslav Sobotka. Soustrast vyjádřil také šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek. Ministr vnitra Milan Chovanec doplnil, že zatím nic nenasvědčuje spojitosti britského útoku s Českem. Bezpečnostní složky obou zemí jsou v kontaktu.