Ukrajina zakázala ruské zpěvačce účast na Eurovizi, Rusko se bouří

Rozhodnutí Kyjeva zakázat ruské zpěvačce účast na písňové soutěži Eurovize vyvolalo zlobnou reakci Moskvy, která varovala před „pohřbením“ veškerého úsilí o mírové urovnání krize na východě Ukrajiny. Poslanci ruského parlamentu hovoří o naprosté nemravnosti „tlupy ukrajinských nacionalistů“ a vyzývají politiky západních zemí, aby v Kyjevě zasáhli.

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že ruská zpěvačka Julija Samojlovová nesmí reprezentovat svou zemi v květnové soutěži Eurovize v Kyjevě, protože bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Krymský poloostrov anektovaný Ruskem. Zpěvačka, která se od dětství pohybuje na invalidním vozíku, nesmí na Ukrajinu tři roky.

„Pro Evropu nastal okamžik pravdy,“ napsala na Facebooku mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. „Buď se podvolí ukrajinské tajné službě, povzbudí ukrajinské radikály k dalším 'hrdinským činům' a pohřbí tak veškeré úsilí v rámci minského procesu, nebo dokáže, že Evropa je se svými základními hodnotami, k nimž se vždy slovy hlásili i ukrajinští politici, stále živá,“ uvedla mluvčí s odkazem na plán mírového urovnání v Donbasu, který byl před dvěma lety dojednán v běloruském Minsku.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Kyjevě panuje přesvědčení, že Rusové schválně vybrali svou zástupkyni tak, aby Ukrajinu zdiskreditovali, píší ukrajinská média. Krok ukrajinských úřadů bylo podle nich možné očekávat, protože zákaz vstupu na ukrajinské území postihl ze stejného důvodu už řadu Rusů i cizinců. Nedávno to byl například i poslanec českého hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík.

Diskriminační, cynické, nelidské, zaznívá z Ruska

Za cynické a nelidské označil rozhodnutí ukrajinské tajné služby náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. „Je to další otevřeně cynický a nelidský skutek kyjevských úřadů,“ řekl agentuře TASS. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij vyzval západní státy, aby Kyjev přiměly ke změně „diskriminačního“ rozhodnutí.

Podle předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkové je chování Kyjeva nepřípustné. „Počkáme na reakci organizátorů soutěže a z ní pak uděláme závěry,“ řekla ruská poslankyně.

Soutěž Eurovize organizuje Evropská vysílací unie (EBU), která v prohlášení uvedla, že o incidentu bude s Ukrajinou jednat. „Z jejich rozhodnutí jsme hluboce zklamáni, protože jde podle našeho názoru proti duchu a charakteru soutěže,“ stojí v prohlášení EBU. Organizace nicméně upozornila, že musí respektovat zákony hostitelské země.