Zákon o brexitu prošel parlamentem. Chybí už jen podpis královny

Spolupracovník ČT Kytka: Horní sněmovna uznává, že mandát poslanců je silnější (zdroj: ČT24)

Britský parlament schválil zákon, který vládě premiérky Theresy Mayové umožní spustit proces odchodu země z Evropské unie. Zákon definitivně prošel poté, co večer Sněmovna lordů odhlasovala, že již nebude trvat na dvou svých dodatcích, které krátce předtím odmítla Dolní sněmovna.

„Parlament podpořil vládu v jejím odhodlání pokračovat v procesu opouštění EU,“ uvedl Davis v prohlášení, z nějž citovala agentura Reuters. Dodal, že Británie je nyní „na prahu nejdůležitějších vyjednávání za celou jednu generaci“.

Lordi původně požadovali, aby Londýn garantoval práva občanů Unie žijících v Británii i po brexitu a aby britský parlament schvaloval i konečné dohody země s Bruselem. Vláda obě změny odmítá s tím, že by komplikovaly vyjednávací pozici Londýna.

První dodatek odmítli poslanci 335 ku 287, druhý 331 ku 286. Proti vládě hlasovali i dva poslanci vládních konzervativců, kteří podpořili dodatek týkající se práv občanů. Při hlasování o druhém dodatku se ve vládním táboře žádný rebel nenašel, uvedla BBC.

Sněmovna lordů pak na dodatcích už také netrvala. První odmítla 274 hlasy ku 135, druhý 274 hlasy ku 118. Podle labouristické členky Sněmovny lordů Dianne Hayterové bylo jasné, že konzervativní vláda své stanovisko nezmění. Pokoušet se to překonat by podle ní bylo „nesmyslné“. Zákon teď musí ještě podepsat královna, což se čeká v úterý.  

Události, komentáře: Debata k brexitu a budoucnosti Evropy (zdroj: ČT24)

Mluvčí premiérky Mayové v pondělí zdůraznil, že s aktivací článku 50 Lisabonské smlouvy o fungování Unie, kterou oficiálně začnou rozhovory Britů s EU o podmínkách rozluky, počítá vláda až na konci měsíce.

Některá média totiž o uplynulém víkendu psala, že pokud zákon v pondělí projde v obou komorách britského parlamentu, mohla by tak premiérka učinit už v úterý.