Lordi přijali další dodatek zákona o brexitu. Dohodu s EU má schválit parlament

Sněmovna lordů odmítla schválit vládou předložený návrh zákona o brexitu (zdroj: ČT24)

Horní komora britského parlamentu schválila další dodatek k návrhu zákona o brexitu. Požaduje v něm, aby parlament schvaloval i konečnou podobu dohody země s EU. Minulý týden také navzdory odporu konzervativního kabinetu schválila horní komora dodatek o garanci práv občanů EU po brexitu. Kvůli dodatkům se musí text zákona vrátit do poslanecké sněmovny a hrozí zpoždění zahájení jednání Britů s Bruselem.

Premiérka Mayová už dříve vyzvala členy horní komory parlamentu, aby návrh zákona o brexitu přijali v původním znění.

Na hlasování, v němž dodatek podpořilo 366 lordů a 268 bylo proti, reagoval ministr pro brexit David Davis prohlášením, že vláda se v dolní komoře pokusí oba dodatky zrušit.

„Je zřejmé, že někdo ze Sněmovny lordů se snaží celý proces zmařit. Ale záměrem vlády je zajistit, aby se to nestalo. Nyní se budeme snažit tyto změny zvrátit v poslanecké sněmovně,“ ujistil Davis.

Kabinet má ve Sněmovně lordů menšinu, v poslanecké sněmovně, která text zákona již schválila v navržené podobě, ale disponuje většinou hlasů. Předloha se pak ovšem bude muset znovu vrátit k hlasování lordům.

Dodatek, který lordi přijali minulou středu, zavazuje vládu k vypracování návrhů garance práv občanů Evropské unie po brexitu do tří měsíců od aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy, která zahájí oficiální rozhovory Londýna a Bruselu o britském odchodu z EU.

Návrh zákona umožňujícího spustit brexit
Zdroj: Reuters

Britská premiérka už dříve uvedla, že zaručit parlamentu, že bude rozhodovat o procesu odchodu z Unie, by bylo v tomto okamžiku neopatrné. Vysvětlila, že by to mohlo povzbudit EU k tomu, aby Británii navrhla nevýhodnou smlouvu v naději, že zákonodárci poté zablokují odchod země z bloku.

Například šéf opozičních liberálních demokratů Dick Newby ale označil tvrzení Mayové za „směšné“. „Je nutné, aby rozhodoval parlament,“ zdůraznil. Varoval, že zamýšlený postup vlády při brexitu může vést k tomu, že Spojené království odejde z Unie bez uzavření dohod s dosavadními 27 partnery.

Premiérka chce aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy a tím zahájit vyjednávání podmínek brexitu do konce tohoto měsíce. Podle některých britských zdrojů doufala, že se tak stane už na čtvrtečním summitu EU v Bruselu. Návrat návrhu zákona o brexitu k novému projednání v dolní komoře to ale znemožňuje.

Ministr David Davis přesto v pátek ujistil, že Londýn oficiálně požádá o odchod z Unie do konce března, jak bylo v plánu.

Kroky Velké Británie k vystoupení z EU
Zdroj: ČT24