Británie ukončí volný pohyb osob z EU dnem zahájení brexitu, píše The Telegraph

Britská premiérka Theresa Mayová zřejmě v polovině března oznámí, že zahájením jednání o odchodu Británie z Evropské unie (brexitu) ihned skončí volný pohyb osob pro nové imigranty z ostatních unijních zemí. Uvedl to na svém portálu britský deník The Telegraph. Mluvčí premiérky v reakci na zprávu sdělil, že veškeré diskuse ohledně termínů kolem občanů EU v Británii jsou jen spekulace.

„Myslím, že premiérka v otázce občanů EU dala jasně najevo, že si přeje, aby to byla prioritní otázka, až začnou vyjednávání s ostatními členskými státy. Je jasné, že veškerá rozhodnutí o kontrole imigrace po odchodu z EU budou přijata v této zemi. Ale pokud jde o spekulace kolem termínů - jsou to spekulace,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí premiérky novinářům.

Mayová podle britského deníku prohlásí, že ode dne formálního zahájení brexitu občané EU, kteří přijedou do Británie, už nebudou mít automaticky právo na trvalý pobyt v zemi. Stane se tak v rámci snižování přistěhovalectví a očekávaného zavádění nového vízového režimu a omezeného přístupu cizinců k dávkám.

Konzervativní premiérka podle The Telegraph také uvede, že imigranti, kteří ze zemí EU přijeli na britské ostrovy před spuštěním rozluky, budou mít zaručena svá dosavadní práva do té doby, co budou stejná práva platit pro britské občany jinde v Unii.

Oznámením Mayová ukáže, že hodlá převzít kontrolu nad britskými hranicemi a vyjasnit situaci 3,6 milionu občanů EU, kteří žijí v Británii, řekl listu vlivný konzervativní poslanec Iain Duncan Smith.

Füle: Ze strany EU nečekám hru o čas (zdroj: ČT24)

Po aktivaci článku o zrušení členství v Unii začne dvouletá lhůta pro vyjednání podmínek rozluky. Předpokládá se, že jednání nebudou snadná, spory se očekávají především v oblasti volného pohybu a v přístupu na unijní trh. Mayová již sdělila, že chce takzvaný tvrdý brexit, tedy úplné oddělení od EU, a chce uzavřít nové bilaterální smlouvy.

Kroky Velké Británie k vystoupení z EU
Zdroj: ČT24

Odlišný pohled Unie

Podle The Telegraph se očekává, že Mayová v březnu také vyzve ostatní země EU, aby se dosáhlo rychle dohody ohledně pohybu osob. Chce, aby tato otázka zmizela co nejdříve z vyjednávání brexitu. Podle listu se ale nejspíš dostane do konfliktu s EU, která chce, aby Mayová ukončila volný pohyb osob až v roce 2019, tedy na konec vyjednávání.

Britská vláda se ale obává, že takové odložení by v příštích dvou letech vyvolalo nárůst imigrace do Británie z EU.

Vydáno pod