Irácké síly dobyly klíčový most v Mosulu, z města prchají nemocní i těhotné ženy

Z Mosulu prchají před boji desetitisíce civilistů (zdroj: ČT24)

Irácké síly dobyly v Mosulu druhý z pěti mostů vedoucích přes řeku Tigris. Spojenci se snaží dostat pod kontrolu západní část města, kde zřejmě zůstávají tisíce bojovníků Islámského státu (IS). Z Mosulu mezitím prchá před boji čím dál víc lidí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci opustilo město jen za poslední dva týdny 45 tisíc civilistů.

Lidé prchají z Mosulu v zimě a dešti, někteří o berlích, jiní s dětmi v náručí. Celkem už před boji uteklo 200 tisíc Iráčanů. „Situace je tragická. Na klinice chybí potřebné léky i sanitky. Jsou tu rodící ženy, děti s horečkou, lidé s postřelením nebo zlomeninou a ti všichni potřebují do nemocnice,“ podotkl lékař Abu Akram.

Jídlo jim vaří dobrovolníci v obřích kotlících. „Přijeli jsme sem s potravinami a také abychom pomohli lidem v dešti. Také sem lidi svážíme. Déšť nám ale práci silně komplikuje,“ uvedl jeden z pomocníků Hadi Al-JAwad Abu Zarqua.

Kvůli počasí musely spojenecké síly postup do historického srdce Mosulu na dva dny přerušit. „Máme kontrolu nad první obrannou linií. Nepřítel se snažil bránit se umístěním bomb v ulicích, domech i granáty a minomety,“ řekl velitel protiteroristické jednotky Hazim Karim.

Ofenziva směřující k osvobození Mosulu v držení islámských radikálů začala v říjnu. Východní část města se podařilo iráckým silám dobýt v lednu po těžkých bojích.

V západní části leží historická část města a klíčové vládní budovy. Vůdce IS Bagdádí tam v červenci 2014 ve Velké mešitě ohlásil vznik chalífátu poté, co džihádisté obsadili rozsáhlé oblasti na severozápadě Iráku.

Očekává se, že kvůli potyčkám v úzkých ulicích a skutečnosti, že v oblasti zůstávají statisíce civilistů, bude boj trvat ještě déle než v případě východní části města.

Vládním silám se už podařilo dobýt mosulský Most svobody, který nyní bude sloužit jako opora pro spojence. Ti už dříve všech pět mostů poškodili leteckými údery, aby islamisty odřízli od zásobování.

Bitva o Mosul
Zdroj: AFP