Ženám zatčeným v Malajsii kvůli vraždě Kim Čong-nama hrozí trest smrti

Dvě ženy zadržené kvůli smrti bratra severokorejského vůdce Kim  budou obviněny z vraždy. Ženy stříkly Kimovi do obličeje nervový plyn VX. Po zadržení vypověděly, že si myslely, že se jedná o vtip natáčený skrytou kamerou. Hrozí jim trest smrti.

Prokurátor Apandi Ali upřesnil, že ve středu budou obě - Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong - obviněny z vraždy. Za vraždu je v Malajsii hrdelní trest.

 Ze záznamů bezpečnostních kamer na letišti je zřejmé, že obě ženy přistoupily 13. února ke Kim Čong-namovi a vstříkly mu do obličeje neznámou látku. Následná pitva odhalila, že se jednalo o nervový plyn VX, který OSN řadí mezi látky hromadného ničení. Otrava se u Kim Čong-nama projevila během několika minut. Zemřel při převozu do nemocnice.

 Malajsijští vyšetřovatelé tvrdí, že ženám poskytli jed čtyři Severokorejci, kteří ještě v den vraždy z Malajsie odjeli. Podle jihokorejských zpravodajských služeb se jedná o špiony.

Čínský magazín s portrétem Kim Čong-nama
Zdroj: Reuters

Obě ženy byly zadrženy jen několik dní po útoku. Stejně tak skončil ve vazbě jeden Severokorejec, který ovšem zatím z ničeho obviněn nebude. V souvislosti s případem identifikovala malajsijská policie dalších sedm podezřelých občanů KLDR.

Ohledně plánování Kimovy vraždy ukázaly jihokorejské zpravodajské služby přímo na vládu KLDR, které byl nevlastní bratr vůdce Kim Čong-una dlouhodobě trnem v oku. Celou akci měli zosnovat zástupci severokorejského ministerstva vnitřní bezpečnosti a zahraničí. Naopak malajsijští vyšetřovatelé Pchjongjang z přípravy vraždy přímo neobviňují.

Do Malajsie dorazila delegace z KLDR

Do Kuala Lumpuru přijela vysoce postavená severokorejská delegace, která požaduje vydání Kim Čong-namova těla do vlasti. V delegaci je i bývalý zástupce severokorejského vyslance při OSN Ri Tong-il, který vedle převzetí těla hodlá dosáhnout i propuštění Severokorejce, jenž byl v souvislosti s případem zadržen.

Tělo Kim Čon-nama je hlavním tématem diplomatických sporů mezi KLDR a Malajsií. Pchjongjang protestoval i proti tomu, aby malajsijské úřady provedly pitvu zemřelého. Malajsie odmítá tělo vydat, dokud nebude mít vzorky DNA a potvrzení o totožnosti oběti od někoho z příbuzných.