Tři sta vědců píše Trumpovi: Současný boj s klimatickými změnami vede hlavně k chudobě

Více než tři stovky vědců vyzvaly amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby USA odešly z agentury OSN bojující proti klimatickým změnám. Tvrdí, že tlak na snížení emisí CO2 prohloubí chudobu, aniž by došlo ke zlepšení životního prostředí. Píší o tom konzervatní The Washington Times. Trump během kampaně tvrdil, že ustoupí od klíčové pařížské dohody, která signatářské státy zavazuje výrazně omezit škodlivé emise.

Emeritní profesor MIT Richard Lindzen v dopise adresovaném prezidentovi vyzval Spojené státy a ostatní země, aby „změnily kurz“ a přestaly se řídit zastaralými mezinárodními dohodami, které cílí v první řadě na redukci skleníkových plynů počínaje oxidem uhličitým.

Přiloženou petici podepsali američtí i světoví vědci, meteorologové, fyzici a profesoři. „Od roku 2009 USA a další vlády podnikly s ohledem na globální klima kroky, které nejsou vědecky zdůvodněné a které způsobují a budou způsobovat vážné sociální a ekonomické škody ‒ bez přínosu pro životní prostředí,“ konstatoval fyzik Lindzen, který je expertem na atmosféru.

Pod záštitou UNFCCC byla vypracována i loňská pařížská klimatická dohoda, jež počítá kupříkladu s tím, že se i díky omezení emisí podaří udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období.

„Pozorování od vzniku UNFCCC před 25 lety ukazují, že oteplování způsobené zvýšeným CO2 v atmosféře bude mírnější, než jak uváděly počáteční modelové předpovědi,“ píše se v petici.

Podle fyzika je třeba změnit přístup. „Klimatické rozhovory byly po dlouhou dobu předmětem politické debaty ‒ ne vědecké diskuse ‒ o tom, zda by občané či úřady měli kontrolovat energie a přírodní zdroje,“ upozornil Lindzen.

Naprostá většina vědců mluví o vážné krizi

Drtivá většina vědců bere koncept globálního oteplování vážně a varuje před jeho důsledky. „Extrémní počasí, sucho, to všechno je tu s námi. Asi 99 procent vědců dnes vnímá, že je tu velice závažná krize pro naši civilizaci. Nemůžeme pořád růst. Buď se dostaneme do stabilního stavu, nebo je nutné začít přemýšlet nad tím, jakou planetu předáme našim vnukům,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro pořad ČT Události, komentáře uznávaný sociolog a expert na globalizaci Leslie Sklair.

Vědci začínají mluvit o nové éře v historii Země – antropocénu. „Chtějí tím vyjádřit, že lidstvo začíná mít velice zásadní dopad na to, jak se naše planeta chová. Mnoho vědců to znepokojuje, mluví o horizontu příštích sta, dvě stě let jako o kritickém období pro přežití celé naší planety,“ konstatoval Sklair.

Trumpa prý krotí jeho dcera Ivanka

Trump během předvolební kampaně hrozil vypovězením pařížské klimatické dohody, k níž se USA připojily za jeho předchůdce Baracka Obamy. Krátce po listopadových volbách ale agentura Reuters informovala, že někteří jeho poradci zjišťují, jak se vymanit i ze smlouvy ze začátku devadesátých let.

Podle listu The Wall Street Journal ale jeho dcera Ivanka s manželem Jaredem Kushnerem Trumpa přemluvili, aby zmírnil svůj kritický vztah k ochraně životního prostředí.

Podle amerického listu má šéf Bílého domu v úmyslu v brzké době podepsat nejméně dva exekutivní příkazy, které mají zahájit ústup vlády od regulací, jež v zájmu ochrany životního prostředí prosadil Obama. Ivanka s manželem ale údajně Trumpa přesvědčili, že by měl z formulace svých dekretů vypustit kritické zmínky o pařížské dohodě.

Trump se během volební kampaně netajil přesvědčením, že klimatická smlouva poškozuje americké hospodářství. Mimo jiné říkal, že globální oteplování je výmysl Číny, jež se snaží poškodit americkou ekonomiku.

Trump je dál kritický, tvrdí jeho spolupracovníci

Po volbách své stanovisko stejně jako v řadě jiných případů zmírnil, avšak jeho poradci trvají na tom, že prezidentův názor na klimatické změny zůstává dál kritický.

Problematika plnění pařížské dohody je v gesci ministerstva zahraničí USA. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ve čtvrtek odmítl odpovědět na dotaz, zda Trump od smlouvy odstoupí. Řekl pouze, že záležitost je předmětem debat hlavy státu s šéfem diplomacie Rexem Tillersonem.