Manželka favorita francouzských voleb si fiktivní prací měla přijít téměř na milion eur

Kauza kolem manželky Francoise Fillona se prohlubuje. Vyšetřovatelé z parlamentu odnesli dokumenty v rámci vyšetřování podezření, že dosavadní favorit francouzských prezidentských voleb je zapletený do fiktivního zaměstnávání své ženy. Podle nových informací časopisu, který aféru rozpoutal, si politikova žena vydělala přes 930 tisíc eur (více než 25 milionů korun). Původně časopis uváděl půl milionu eur.

Vyšetřovatelé se zaměřili na kancelář poslance za konzervativní stranu Republikáni a bývalého premiéra Fillona. Jeho stranický kolega Christian Jacob novinářům řekl, že šlo o domovní prohlídku. Podle vyšetřovatelů ale šlo „spíše o předání dokumentů, než o domovní prohlídku“.

Fillon už dříve žádal justici, aby vyšetřování pokračovalo co nejrychleji. Odmítá jakékoli pochybení a obvinění označil za snahu ho zdiskreditovat krátce před volbami. „Má jednomyslnou podporu poslanců (strany Republikáni),“ zdůraznil zákonodárce Jacob.

Fillonova žena inkasovala statisíce eur

Satirický týdeník Le Canard enchaîné minulý týden napsal, že Penelope Fillonová inkasovala od státu celkem 500 tisíc eur (13,5 milionu korun) za práci poslanecké asistentky svého manžela a jeho nástupce, kterou ale ve skutečnosti nevykonávala.

Zaměstnávání manželky zákonodárce není ve Francii nelegální, fiktivní zaměstnání však ano. Zarážející je rovněž výše vyplacených částek ze státních peněz.

V úterním vydání týdeník uvedl, že Fillonová jako údajná poslanecká asistentka obdržela od parlamentu celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun), a kromě toho si přišla na zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) v časopise La Revue des deux mondes. Fillon podle časopisu také odměnil dvě ze svých dětí během jejich studií částkou 84 tisíc eur (2,3 milionu korun) coby své asistenty.

Fillona a jeho manželku v pondělí odděleně vyslýchala policie v rámci vyšetřování, které hned po zveřejnění podezření v týdeníku zahájila pařížská finanční prokuratura. „Sdělili jsme užitečné informace, abychom ukázali pravdu, abychom dokázali práci, kterou Fillonová vykonávala,“ řekl pár po skončení výslechů.

Vydáno pod