Fillon zaměstnal svou manželku. Podle médií dostávala tisíce eur ze státního za nic

Ohrozí Fillonovy ambice skandál kolem zaměstnávání vlastní ženy? (zdroj: ČT24)

Horký favorit nacházejících francouzských prezidentských voleb Francois Fillon se snaží uhasit skandál okolo zaměstnávání vlastní manželky v dobách, kdy byl ještě poslancem. I když dát práci příbuzným francouzským zákonům neodporuje, místní tisk tvrdí, že Fillonova manželka dostávala vysoký plat ze státní pokladny, i když ve skutečnosti nedělala vůbec nic. Aféru už začala vyšetřovat finanční prokuratura. Fillon jakékoli pochybení odmítl a chce být rychle vyslechnut vyšetřovateli.

Penelope Fillonová sice vystudovala práva, ale vždy se uvádělo, že místo o kariéru se starala o rodinu jako žena v domácnosti. Podle vlastních slov se nikdy nepletla do manželovy politické práce.

Satirický časopis Le Canard enchaîné ovšem nyní vyrukoval s odhalením, že politikova manželka inkasovala přibližně půl milionu eur (asi 13,5 milionu korun) za osm let „práce“ v roli asistentky poslance, nejprve svého muže a pak - když se Fillon stal premiérem - i jeho nástupce v Národním shromáždění. Populární týdeník tvrdí, že jeho reportéři nenašli ani náznak, že by Fillonova choť skutečně nějakou práci vykonávala.

Fillonův mluvčí přiznal, že Penelope Fillonová byla spolupracovnicí svého chotě, ale zdržel se vyjádření ohledně odměny za práci. „Je běžnou praxí, že manželky poslanců jsou jejich zaměstnanci, na levé i na pravé straně (politického spektra),“ řekl mluvčí Thierry Solère.

„Vždy (Penelope) pracovala ve stínu, protože není v jejím stylu sama se drát dopředu,“ zareagoval další Fillonův spolupracovník, Benoist Apparu, na podezření, že šlo o fiktivní zaměstnání. „Není to (zaměstnávat manželku) ani nezákonné, ani amorální. Národní shromáždění to povoluje,“ řekl. Ani on však neuvedl žádné podrobnosti ohledně odměny za práci.

Francois Fillon
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Časopis tvrdí, že se dostal k údajům, podle kterých Penelope Fillonová pobírala v různých obdobích od 3900 až po 7900 eur měsíčně hrubého (asi 105 tisíc až 213 tisíc korun). Kromě toho si měla přijít ještě na dalších pět tisícovek eur v revue vydávané Fillonovým přítelem.

„Nikdy jsem s ní nepracovala, nic o tom nevím. Znám ji jen jako ministrovu manželku,“ řekla týdeníku parlamentní spolupracovnice poslance Marka Joulauda, v jehož službách měla politikova manželka působit po Fillonově odchodu do vlády.

„Nikdy jsem se s paní Fillonovou nesetkal, ani jsem ji nikdy v redakci neviděl,“ řekl ředitel časopisu Revue des deux mondes, kde měla Fillonova choť působit. Michel Crépu nicméně dodal, že Penelope Fillonová byla podepsaná pod dvěma či třemi články. Mluvčí Solère tvrdí, že Crépu „byl špatně informován“.

Fillon: Házení smrdutých kuliček

„Vrhání smrdutých kuliček začalo,“ prohlásil sám Fillon a dodal, že článek dál komentovat nebude, protože není co komentovat. Je však prý „zděšen mírou opovržení a nepřátelství vůči ženám“ v článku. „Protože je to má žena, tak nemá právo pracovat? Představte si, že by politik řekl ženě, ať dělá jen marmelády. Všechny feministky by mu vynadaly,“ řekl. 

Večer reagoval prohlášením, v němž řekl, že vyšetřování umožní zarazit tuto podle něj pomlouvačnou kampaň. Zdůraznil, že všechna obvinění jsou zcela nepodložená. „Ve snaze ukázat pravdu si přeji, aby mě finanční prokuratura přijala co nejdříve. Ti, co mě chtěli tři měsíce před volbami zasáhnout, musejí počítat s mou odhodlaností bojovat za vítězství pravdy a na obranu své cti,“ uvedl.

Na aféru už podle listu Le Parisien zareagovala justice: finanční prokuratura zahájila předběžné vyšetřování, které má ověřit, zda zaměstnání Penelope Fillonové bylo či nebylo fiktivní.

Jak moc aféra poškodí Fillonovy šance na Elyseje?

Fillonův tábor se podle agentury Reuters horlivě snaží potlačit každou zprávu, která by favoritovi mohla uškodit v klání o Elysejský palác.

Podle průzkumů se očekává, že Fillon jako kandidát umírněné pravice postoupí do závěrečného duelu 7. května, ve kterém jeho protivníkem bude podle všeho šéfka stále vlivnější krajní pravice v zemi Marine Le Penová. 

Pokud se ovšem potvrdí informace médií a kauza kolem zaměstnávání jeho ženy nabobtná, mohlo by to vést až k jeho odstoupení z boje o Elyseje. „Odstřelení prezidentského kandidáta není nic, co by Francie neznala,“ konstatovala ve vysílání ČT24 redaktorka zahraniční rubriky Kateřina Etrychová.

Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: ČT24/Isifa.com

Připomněla případ Dominiqua Strausse-Kahna, bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu, jehož prezidentské ambice pohřbila aféra kolem sexuálního obtěžování pokojské v newyorském hotelu. „Dodnes tvrdí, že to celé proti němu zinscenovala pravice a kruhy kolem Nicolase Sarkozyho,“ dodala Etrychová.