Boj o Elyseje: Le Penovou má předjet závodník Fillon

Ještě v půlce listopadu by na něj vsadil jen největší hazardér, během pouhého týdne se ale z outsidera Francoise Fillona stala hlavní hvězda francouzské pravice. Bývalý premiér vyhrál s jasným náskokem obě kola prezidentských primárek, v nichž strana hledala svého kandidáta do květnové prezidentské volby. Mohlo by se zdát, že Fillon má cestu do Elysejského paláce otevřenou, ale zadarmo a bez překážek to nebude.

Fillon v neděli potvrdil svůj týden starý triumf z prvního kola, kdy odrovnal všechny favorizované soupeře a od voličů dostal přes 44 procent hlasů. Ve druhém kole dostal dokonce dvě třetiny hlasů, to už proti němu stál jen další bývalý šéf vlády Alain Juppé.

Z Fillona, jehož průzkumy až do startu primárek považovaly spíše za outsidera, se rázem stal mužem, který musí – z pohledu pravice – stůj co stůj dobýt Elyseje. Očekává se, že postoupí do druhého kola prezidentských voleb a tam narazí na šéfku protiimigrační Národní fronty Marine LePenovou.

Fillonova žena radši koukala na staré filmy

Současný poslanec Fillon, který je vášnivým automobilovým závodníkem, šel volit hned dopoledne, tentokrát bez front. Před půl jedenáctou čekalo na pařížské radnici v 7. okrsku jen pár voličů. Přišel sám, bez doprovodu své manželky Pénélope.

Francois Fillon volí v 7. pařížském okrsku
Zdroj: ČTK/AP/Eric Feferberg

Ta raději zůstala doma ve městě Sablé-sur-Sarthe na severozápadě země, kde její muž, rodák z nedalekého Le Mans, svou politickou kariéru odstartoval. Kdysi ho tu zvolili starostou a dodnes je tu velmi populární. Fillonová odvolila jen půl hodiny po svém manželovi, k volebním urnám ji doprovodili tři dospělí synové.

Právnička, jež se raději věnuje rodině a přítomnost kamer nevyhledává, se teď ovšem musí mediálně snažit. V rozhovoru pro stanici LCI sice působila trochu nejistě, ale uvedla, že si z voleb nic moc nedělá, je v klidu a mnohahodinové čekání na výsledky se chystá strávit koukáním na staré filmy a četbou. Odpoledne už však dorazila za svým mužem do francouzské metropole.

Přetahování o voliče s Le Penovou

S Fillonovým postupem do finálního květnového duelu boje o Elyseje už se tak nějak počítá, protože vládní socialisté jsou s popularitou na dně. Francouzi už ale spekulují, s kým se Fillon o prezidentské křeslo nakonec utká.

Nejčastěji se mluví o zmíněné Marine Le Penové. Sice jí příliš nenahrává odkaz jejího otce, který Národní frontu dlouho vedl a kvůli svým radikálním názorům ji opentlil přízviskem „extremistická“, Le Penová je ale přesto v zemi velmi populární. Stranu dokázala břemena svého otce celkem úspěšně zbavit, voliče k ní žene každý nový útok islamistů i nezvládnutá uprchlická krize.

Marine Le Penová
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Také Fillon se chystá proti migraci zakročit a během předvolební kampaně ho soupeř Alain Juppé označil za rétora, který přitahuje právě krajně pravicové voliče. Lidé ale Fillonovi často zazlívají jeho politickou minulost spjatou s někdejším prezidentem Nicolasem Sarkozym, jenž se letos v primárkách o nominaci také ucházel. Kdo se chce zbavit Sarkozyho, volbou Fillona toho docílí jen těžko.

Nejmladší možný prezident všech dob se hlásí

Zajímavý by byl i jeho souboj s Emmanuelem Macronem. Osmatřicetiletý ambiciózní politik zcela oddaný své kariéře se koncem léta vzdal místa ministra hospodářství v současné socialistické vládě Manuela Vallse. Od socialistů pak odešel a založil si vlastní hnutí Vpřed – francouzsky En Marche. Název tedy koresponduje zároveň s jeho monogramem. Macron dostál také francouzské politické tradici a jako prezidentský kandidát napsal svou vlastní knihu s titulem Revoluce.

Emmanuel Macron na autogramiádě své nové knihy
Zdroj: Bernaux Edouard/ČTK/ABACA

Oproti dvaašedesátiletému Fillonovi je velmi mladý. Stal by se nejmladším francouzským prezidentem v historii. Čekat na další roky nechce, i když by mu v očích voličů mohly prospět. Jeho manželce Brigitte je ovšem 63 let, a tak si, zřejmě i s ohledem na ni, chce pospíšit. Na rozdíl od Fillona by ale mohl přilákat voliče nejen z pravého, ale i z levého politického spektra a zaujmout může mladé. Otázkou je, nakolik mu Francouzi uvěří, že zvládne vylepšit pochroumanou ekonomiku v zemi, když to nedokázal jako ministr hospodářství.

Váhání socialistického machisty z Barcelony

Velkou neznámou zatím zůstává, koho do voleb nasadí levice, která primárky pořádá až v lednu. Vládní socialistická strana je teď nadmíru nepopulární, ale jména už se začínají rýsovat.

Zatímco současný prezident Francois Hollande se příliš nežene do oznámení, zda bude nebo nebude obhajovat mandát, šéf Národního shromáždění Claude Bartolone má o kandidátech socialistů celkem jasno. V boji o Elyseje Hollanda vidět chce – ovšem stejně tak by uvítal současného premiéra Manuela Vallse.

O jeho prezidentských ambicích se spekuluje dlouho. Naposledy se do nich pustil například list Le Parisien a Valls možnou kandidaturu nepopřel. Syn španělského malíře a Švýcarky mluví plynně čtyřmi jazyky a na Francouze působí trochu machisticky. Ať už kvůli svému podmračenému výrazu, nebo proto, že neváhá kdykoliv nastolit pořádek.

Když během jeho projevu začal manipulovat s telefonem státní tajemník Jean-Marie Le Guen, okamžitě ho upozornil, že pokud mluví, nic takového se v sále dít nebude. Ostatně, tak ho s oblibou prezentuje i satira – třeba legendární televizní Gumáci. Uškodit mu může jeho proklamovaná oddanost Hollandovi, stejně jako Fillonovi pevná vazba se Sarkozym.

Manuel Valls a Francois Hollande
Zdroj: ČTK/ABACA/Liewig Christian

V záplavě drobných

Ať už se Fillon utká s kýmkoliv, jedno má jisté – slušnou podporu celé pravice a celkem dost peněz na účtu, z kterého bude hradit svou kampaň. Za účast v primárkách platili voliči manipulační poplatek ve výši dvou eur. Jen první kolo, kdy účast nečekaně překročila čtyři miliony lidí, tak zaplatilo organizaci celých primárek. Do druhého kola přišlo volit ještě o něco víc Francouzů, takže pravice celkem utržila přes 16 milionů eur.

Mimochodem, že ne každý straně poplatek přeje, se ukázalo hned na několika místech – například v Plonéis na západě země a Cannes na jihu. Dva voliči-vtipálci tu vyplatili požadovanou sumu v dvou stech jednocentových mincí a úředníky tak zaměstnali na dlouhé minuty.

Volební kasa v Plonéis
Zdroj: Twitter / Le Télégramme

Vystudovala žurnalistiku a mediální studia na FSV UK se studijními pobyty na univerzitách v Paříži a ve Washingtonu. Absolvovala stáže ve France Télévisions a v americké talkshow The McLaughlin Group. Pracovala jako rozhlasová zahraniční zpravodajka. Od roku 2012 působí v České televizi. O aktuálním dění ve Francii informuje pravidelně na svém twitterovém účtu @KatkaEtrychova.

Kateřina Etrychová, redaktorka zahraniční redakce ČT
Zdroj: ČT24