Pravicové primárky ve Francii ovládl Fillon, jasný favorit na prezidenta

Vítězem primárek je Fillon. Ve sjednocení pravice ale selhává (zdroj: ČT24)

Primárky tradiční pravice ve Francii vyhrál s drtivou převahou bývalý premiér Francois Fillon. V nedělním druhém kole porazil dalšího expremiéra Alaina Juppého poměrem 66,5 ku 33,5 procenta hlasů. Juppé už svou porážku uznal, svému vítěznému kolegovi ze strany Republikáni ihned poblahopřál a slíbil mu i podporu v nadcházejících prezidentských volbách. Fillon je podle dosavadních průzkumů i favoritem voleb hlavy státu na jaře 2017.

Současná vládní levice je rozdělena vnitřními půtkami a 62letý konzervativec Fillon by se měl na úkor levicového kandidáta bez problémů probojovat v dubnu z prvního kola a ve druhém se v květnu utkat s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou. I když jí výhra amerického populisty Donalda Trumpa v prezidentských volbách ve Spojených státech vehnala vítr do plachet, dosavadní průzkumy předvídají Le Penové konečnou porážku.

Fillon si voliče získal zejména svým příslibem rázných hospodářských reforem, boje proti islámskému radikalismu a regulace imigrace do země. Nabídl také podporu tradičních rodinných hodnot i oteplení vztahů s Ruskem. Právě těmito tématy může oslovit i část příznivců Le Penové. Od jejího programu se Fillon odlišuje například jen podporou evropské integrace, zatímco krajní pravice by uvítala odchod Francie z Unie po vzoru Britů.

Musím nyní přesvědčit celou zemi o tom, že náš projekt je jediný, který nás může pozvednout.
Francois Fillon
francouzský politik

Po primárkách pravice se zájem místních voličů, politiků a médií upírá na vývoj v levici, kterou čekají primárky v lednu. Socialistický prezident Francois Hollande, který je podle anket rekordně neoblíben a čelí kritice i ve vlastních řadách, se má do poloviny prosince vyjádřit, zda bude přes svou nepříznivou situaci usilovat o druhý pětiletý mandát.

Bez ohledu na prezidentovo rozhodnutí se podle komentářů nejspíš chystá kandidovat i premiér Manuel Valls, který se cítí být možným favoritem na vítězství v lednových primárkách Socialistické strany.

Valls podle webu francouzské rozhlasové stanice RTL svými výroky o zájmu kandidovat už rozhořčil Hollandeovo okolí natolik, že možná v nejbližších dnech bude muset opustit premiérský post. Podle deníku Le Parisien k tomu může dojít už v pondělí, kdy Hollande a Valls mají společně poobědvat v prezidentském Elysejském paláci.

V kuloárech se již hovoří o možných nástupcích Vallse, nejvážnějším kandidátem je prý ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Představitel prezidentského paláce veškeré podobné dohady kolem Vallse ale podle agentury Reuters v neděli odmítl.

„Situace uvnitř Socialistické strany se zdá kritická, hlavně když (dva bývalí Hollandeovi ministři) Emmanuel Macron a Sylvia Pinelová se rozhodli ignorovat primárky a kandidovat v prezidentských volbách. Méně než pět měsíců před prezidentskými volbami je vnitřní rozpad blízko,“ domnívá se stanice RTL.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Harris Interactive by nyní v prvním kole voleb 23. dubna skončili na dvou prvních postupových místech Fillon a Le Penová s 26 a 24 procenty hlasů. Daleko za nimi by s devíti procenty skončil Hollande či Valls.

Dosavadní předvolební předpovědi, především pro první kolo, ztěžuje to, že se dosud neznají všichni kandidáti a jejich podpora ze strany jednotlivých politických osobností a formací.