Porošenko se paktuje s korupčníky, útočí na prezidenta končící šéf Oděsy Saakašvili

Procházková: Porošenko měl Saakašvilimu házet klacky pod nohy (zdroj: ČT24)

Gruzínský exprezident Michail Saakašvili rezignoval na funkci oděského gubernátora. V odůvodnění svého kroku obvinil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka z krytí kriminálních a korupčních klanů. Zkritizoval také obrovské majetky některých ukrajinských politiků.

Saakašvili byl v gubernátorském úřadu od května loňského roku. Oděsa je horkou půdou. Z jedné strany oblast hraničí s mezinárodně neuznanou proruskou republikou Podněstří, na východ od ní leží Krym.

Saakašvili přislíbil uskutečnit ve svěřeném regionu radikální reformy a personální změny, aby se Oděsa mohla stát metropolí černomořského pobřeží, udělat pořádek na celnicích a bojovat s pašeráctvím i opravit silnice.

Saakašvili zdůrazňoval, že hlavní projekty, s nimiž nastupoval do funkce, byly zcela znemožněny, a to zásahy shora, až z prezidentské funkce. Šlo především o celnici, která byla už za Janukovyče zlatým dolem všech možných band a mafií.
Petra Procházková
novinářka

„Rozhodl jsem se zahájit novou etapu boje, ať nedoufají, že se mě zbaví,“ oznámil nyní gruzínský exprezident, který od počátku působení na Ukrajině poukazoval na nečinnost kyjevských úřadů v boji s úplatkářstvím. To podle něj „sahá do nejvyšších pater ukrajinské politiky“.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Z odpovědnosti za neuspokojivý stav věcí obviňoval Saakašvili stále častěji přímo Porošenka. Ten kupříkladu nepodpořil vznik bezcelní zóny v oděském přístavu, což byl jeden z gubernátorových hlavních projektů.

„Bylo to jedno z nejkorupčnějších prostředí, jaké si vůbec dokážeme představit, a i po změně režimu (pádu Janukovyče) Oděsa zůstávala Mekkou ukrajinské mafie, ale nejen ukrajinské. To všechno chtěl Saakašvili zlikvidovat a vůbec se mu to nepodařilo,“ podotkla novinářka Petra Procházková.

Porošenko naopak údajně podporoval „kriminální klan vrahů“ a jiný „klan korupčníků“ v Oděse. Podle Saakašviliho dosazoval do úřadů lidi, kteří se snažili reformám zabránit.

Ukrajinský prezident podle končícího gubernátora vydává Kyjev nepřátelům země, přičemž oporou korupce je ministr vnitra Arsen Avakov. „Nehodlám o tom mlčet, už toho mám všeho dost,“ konstatoval Saakašvili.

Poslední kapkou prý bylo zveřejňování majetkových poměrů ukrajinských politiků a státních úředníků, které odhalilo jejich mnohamilionová, podle kritiků nelegálně získaná jmění.

„V Rusku i na Ukrajině je obvyklé, že řízení státu do značné míry závisí na prezidentovi. Parlamentní demokracie tam nefunguje tak, jak ji známe. Prezident mívá rozhodující slovo i v takových věcech, jako je jmenování místních politiků,“ připomněla Procházková.

Porošenko uvedl, že Saakašviliho odvolá, pokud o to vláda požádá. Ta tvrdí, že je ochotna gubernátorově žádosti o odvolání vyjít vstříc, demise ale prý ještě nedorazila. Prezidentská kancelář podle listu Ukrajinska pravda vybírá Saakašviliho nástupce, zatímco v Kyjevě se spekuluje, že se exprezident stane „motorem“ nové politické strany.

Oděský starosta Gennadij Truchanov označil Saakašviliho za konfliktního a neefektivního funkcionáře, který jako „prozatímní figura“ nebyl s to nastolit pořádek a uskutečnit slibované reformy. Je prý rád, že nastalo „prozření“ a řekl také, že Oděsa vinou Saakašviliho „experimentů“ ztratila dva roky a situace se jen zhoršila.

Tvrdý protivník Moskvy

Saakašvili stál v letech 2004-13 v čele Gruzie a proslul úspěšným prosazováním protikorupčního programu. Na Ukrajině je ale znám hlavně svým tvrdým protiruským postojem, který před osmi lety vyvrcholil týdenním válečným konfliktem s Moskvou.

Ruský prezident Vladimir Putin se od těch dob odmítá se Saakašvilim stýkat a jeho ukrajinské angažmá považoval za důkaz rusofobie nynějšího kyjevského vedení.

Saakašvili již dříve obdržel ukrajinské občanství. Mluví plynně ukrajinsky i rusky, s Porošenkem se přátelil od dob studií na stejné kyjevské univerzitě.