Ve Francii letos zadrželi na 300 lidí napojených na teroristy

Ve Francii bylo od začátku roku zadrženo na tři sta lidí spojených s teroristickými kruhy. Podle ministra vnitra Bernarda Cazeneuva tím bezpečnostní složky zabránily množství útoků. Naposledy ve čtvrtek policie zadržela tři ženy, které připravovaly útok na Lyonské nádraží v Paříži. U výslechu řekly, že mělo jít o odvetu za zabití jednoho z čelných představitelů takzvaného Islámského státu.

Ministr Cazeneuve řekl, že letos bylo v zemi zadrženo 293 osob, které byly napojeny na teroristické skupiny. „To znamená množství odhalených skupin, množství odvrácených útoků.“ Neposkytl ale informaci, kolik ze zadržených lidí bylo z něčeho obviněno, kolik uvězněno nebo propuštěno na svobodu.

Bernard Cazeneuve
Zdroj: Reuters

„Intenzivně a v každém okamžiku se snažíme Francouze chránit a máme výsledky,“ řekl ministr.

Obavy z dalších útoků obnovil případ tří žen, které se podařilo tento týden zadržet a které bezprostředně plánovaly útok v Paříži. Ženy se zradikalizovaly pod vlivem teroristů z Islámského státu.

Francie má za sebou několik velkých útoků – letos po červencovém atentátu v Nice zemřelo 86 lidí, při střelbě loni v lednu na redakci týdeníku Charlie Hebdo a v následujících dnech přišlo o život 20 osob a v listopadu pak 129 lidí při koordinovaných útocích v Paříži. K většině z těchto akcí se přihlásil Islámský stát.

Francie se připravuje na prezidentské volby, které se budou konat na jaře příštího roku, a část pravicové opozice viní vládu, že selhává v bezpečnostních otázkách.