TÉMA

Útoky v Paříži

Doživotní trest pro Salaha Abdeslama za útoky v Paříži platí. Neodvolal se

Salah Abdeslam, kterého soud ve Francii koncem června poslal na doživotí do vězení za teroristické útoky v Paříži v roce 2015, se proti verdiktu neodvolal. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odkazem na vyjádření prokuratury. Znamená to, že rozsudek je pravomocný.
12. 7. 2022|

Přeživší terorista z útoků v Paříži u soudu prohlásil, že nikoho nezabil

Hlavní podezřelý z teroristických útoků v Paříži z roku 2015 Salah Abdeslam ve středu u soudu odmítl, že by někoho zabil nebo komukoliv ublížil. Prohlásil také, že miluje Islámský stát, který Západ považuje za teroristickou organizaci. O procesu ve Francii informovaly světové agentury a místní média.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 20:17|

Pařížské útoky se dostanou před soud. Prokuratura obžalovala 20 lidí

Vyšetřující soudci ve Francii vznesli za teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015 žalobu proti dvaceti lidem. Mimo jiné i proti Salahu Abdeslamovi, který je považován za jediného přeživšího z útočníků. V pondělí o tom informovala francouzská prokuratura. Teroristické útoky v Paříži si vyžádaly životy 130 lidí. Termín procesu znám není, podle médií by ale mohl začít v roce 2021.
16. 3. 2020|

Soud rozhodl ve prospěch francouzské cementárny, která v Sýrii platila islamistům

Francouzský odvolací soud částečně zrušil obvinění francouzské cementárny Lafarge a jejích bývalých manažerů kvůli aktivitám v Sýrii. Společnost v minulosti platila takzvanému Islámskému státu, aby mohla působit v oblastech pod kontrolou radikálů. Že by tím napomáhala zločinům proti lidskosti, soud odmítl. Naopak firma stále čelí stíhání za financování terorismu, porušení embarga a ohrožení života zaměstnanců firmy v závodě v syrském městě Džalábíja.
7. 11. 2019|

Němci dopadli Bosňana podezřelého z napojení na pařížské útočníky, muž údajně načerno prodával zbraně

Policisté v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko zatkli muže v souvislosti s pařížskými útoky z listopadu 2015, jejichž cílem se stal i koncertní sál Bataclan. Na devětatřicetiletého Bosňana vydala evropský zatykač Belgie. Vyšetřovatelé muže označovaného jako Adis A. podezřívají z ilegálního obchodování se zbraněmi.
27. 6. 2019|

Útočník z Paříže je podle médií Čečenec narozený v Ruské federaci

Francouzské úřady na základě otisků prstů identifikovaly útočníka, který v sobotu večer v centru Paříže nožem zabil jednoho člověka a čtyři další zranil. Jde o Čečence narozeného v roce 1997 v Ruské federaci. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom informovala agentura AFP s tím, že rodiče mladíka vyslýchá policie. Útočníka, který u sebe neměl žádné doklady, policie při zásahu zastřelila. Čtveřice pobodaných zraněných je mimo ohrožení života.
13. 5. 2018Aktualizováno13. 5. 2018, 18:40|
Útoky v Paříži

Abdeslam dostal za pokus o vraždu tří policistů dvacet let vězení

Salah Abdeslam, jediný přeživší podezřelý z teroristických útoků v Paříži, byl odsouzen k 20 letům vězení za pokus o vraždu tří belgických policistů při razii v roce 2016 v Bruselu. Kromě Abdeslama belgický soud poslal do vězení rovněž na 20 let tuniského islamistu Sofiana Ayariho.
23. 4. 2018Aktualizováno23. 4. 2018, 12:15|

Dva pomocníci teroristů z Paříže mají jít do vězení, třetího soud osvobodil

Pět a čtyři roky mají strávit za mřížemi ve Francii dva muži, kteří pomáhali pachatelům krvavého teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015 najít bydlení. Třetí souzený, který nakonec teroristům přístřeší poskytl, byl naopak osvobozen. Rozhodl o tom podle televize BFM pařížský soud.
14. 2. 2018|

V Bruselu soudí veřejného nepřítele číslo jedna. Belgická prokuratura žádá 20 let pro islamistu Abdeslama

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Bruselu proces se Salahem Abdeslamem, jediným přeživším podezřelým z teroristických útoků z listopadu 2015 v Paříži. V belgické metropoli čelí obžalobě ze střelby na bruselské policisty při zatýkání v březnu 2016. Prokurátorka žádá pro Abdeslama a pro jeho společníka 20 let za mřížemi.
5. 2. 2018Aktualizováno5. 2. 2018, 16:48|

Maročan měl být hlavním útočníkem v Bataclanu. V roce 2015 pobýval v Praze, i díky BIS ho zatkli

Pařížské útoky v listopadu 2015 přinesly smrt desítek lidí a znamenaly milník v boji proti terorismu. Jednoho z hlavních atentátníků ovšem zatkli policisté několik měsíců předtím, než došlo k útoku v hudebním klubu Bataclan. A to díky informacích české civilní rozvědky. Maročan s francouzským pasem totiž před útokem pobýval v Praze a dostal se do hledáčku tajných služeb.
30. 1. 2018|
Útoky v Paříži

Začal soud s „bytným Islámského státu“. Muž je podezřelý z pomoci teroristům, kteří útočili v Paříži

V Paříži začal velmi sledovaný proces s Jawadem Bendaoudem, jenž podle obžaloby v roce 2015 poskytl ubytování teroristům, kteří v listopadu téhož roku útočili ve francouzské metropoli. Soud potrvá tři týdny a Bendaoudovi, jenž ve Francii proslul jako „bytný Islámského státu“, hrozí až šest let vězení. Proces je první v souvislosti s masakrem, který si vyžádal 130 obětí.
24. 1. 2018|
Útoky v Paříži

Před dvěma roky zasáhl Paříž teror. Francie na znamení smutku utichla

Francie si připomíná druhé výročí teroristických útoků, při kterých na různých místech francouzské metropole zemřelo 130 lidí a přes 350 jich bylo zraněno. Prezident Emmanuel Macron uctil oběti na národním stadionu Stade de France i před bary, kde se atentáty odehrály. Pietu provázelo čtení jmen všech obětí, kladení věnců a květin a minuty ticha.
13. 11. 2017|
Útoky v Paříži

Okolí Eiffelovky bude chránit vysoká zeď z neprůstřelného skla

Kolem pařížské Eiffelovy věže vznikne bariéra z neprůstřelného skla vysoká 2,5 metru. Oznámila to pařížská radnice. Skleněná zeď, jejíž zbudování přijde na 20 milionů eur (540 milionů korun), nahradí bariéry, které jsou kolem nejslavnější pařížské památky od fotbalového šampionátu Euro 2016.
9. 2. 2017|
Útoky v Paříži

Dva noví podezřelí obviněni kvůli pařížským útokům 2015

Belgie obvinila další dva podezřelé kvůli teroristickým útokům na několika místech Paříže v listopadu 2015. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na belgické prokurátory.
12. 1. 2017|
Útoky v Paříži

Francouzští poslanci schválili prodloužení výjimečného stavu

Výjimečný stav bude ve Francii zřejmě trvat až do 15. července příštího roku. Jeho prodloužení schválili poslanci, kteří tak učinili vzhledem k nadcházejícím prezidentským a parlamentním volbám. Očekává se, že ve čtvrtek opatření hladce projde i v Senátu. Francouzský ministr vnitra zároveň oznámil, že vláda kvůli teroristické hrozbě preventivně nasadí během vánočních a novoročních svátků do ulic více policistů a vojáků.
14. 12. 2016|
Islámský stát

Ve Francii dopadli pět mužů. K útoku v Paříži je měl navádět IS z Blízkého východu

Francouzská policie zadržela pět mužů, kteří měli na pokyn Islámského státu (IS) příští týden uskutečnit v zemi atentát. Podle pařížského prokurátora je řídil IS přímo z Iráku a Sýrie prostřednictvím šifrovaných zpráv. Našly se zároveň dokumenty, jež dokládají, že tyto osoby přísahaly věrnost IS.
25. 11. 2016Aktualizováno25. 11. 2016, 17:26|
Útoky v Paříži

Francie si připomíná výročí atentátů v Paříži. Teroristé mířili i do Amsterodamu

Ve Francii si lidé připomněli první výročí atentátů v Paříži. Prezident Francois Hollande odhalil pamětní desky na šesti místech, kde teroristé 13. listopadu udeřili. Útoky tehdy nepřežilo 130 lidí. Podle deníku Welt am Sonntag chtěli teroristé ve stejný den jako v Paříži zaútočit také v Amsterodamu. Proč se tak nestalo, není zatím jasné.
13. 11. 2016Aktualizováno13. 11. 2016, 18:05|
Útoky v Paříži

V Bataclanu opět zazněla hudba. Rok po teroristickém útoku se klub otevřel koncertem Stinga

Francouzi a Paříž si připomínají rok od krvavého teroristického útoku, při němž na několika místech hlavního města zemřelo 130 lidí. Nejvíc obětí zůstalo po útoku islamistů v hudebním klubu Bataclan. Téměř na den přesně rok po útocích se po renovaci klub otevřel. Program zajistil zpěvák Sting.
12. 11. 2016Aktualizováno12. 11. 2016, 22:58|
Útoky v Paříži

Promluv, vyzval Salaha Abdeslama jeho bratr

Bratr jediného přeživšího podezřelého ze spáchání loňských teroristických útoků v Paříži Mohamed Abdeslam vyzval svého mladšího sourozence, aby promluvil. Salah Abdeslam, kterého po vydání z Belgie drží ve francouzské věznici, odmítá s vyšetřovateli spolupracovat. Minulý týden se kvůli tomu jeho obhajoby vzdali oba jeho právníci.
18. 10. 2016|
Útoky v Paříži

Abdeslamovi právníci končí s jeho obhajobou. Islamista odmítá vypovídat

Právníci hlavního podezřelého z pařížských teroristických útoků Salaha Abdeslama končí s jeho obhajobou. Ukončení spolupráce oznámil Frank Berton a Sven Mary v rozhovoru pro televizi BFM. Důvodem je, že s nimi Abdeslam odmítá mluvit.
12. 10. 2016Aktualizováno12. 10. 2016, 18:12|

Tajné služby smí sledovat komunikaci, odsouhlasili Švýcaři

Švýcaři ve víkendovém referendu podpořili zákon, který zplnomocňuje tajné služby k dohlížení nad telefonickou komunikací a aktivitami na internetu. Předlohu schválil parlament už loni. Hlasování si pak vynutilo několik stran poukazujících na možné nebezpečné důsledky, které v roce 2013 odhalil v USA bývalý spolupracovník tamních tajných služeb Edward Snowden.
26. 9. 2016|
Útoky v Paříži

Teror změnil tvář Francie: Každodenní život ve strachu, s kontrolami a vojáky v ulicích

Nebývalé množství atentátů v posledních letech změnilo tvář Francie. Ve městech hlídkují kromě policistů i vojáci se samopaly a lidé si museli zvyknout, že se bez kontroly nedostanou ani do obchodních center. Teroristé zanechali jizvy na každodenním životě Francouzů, kteří se musí učit žít ve strachu z dalších masakrů. Změnil se i pohled části společnosti na muslimy, kteří čelí narážkám, ať se „vrátí domů“. Tragickými událostmi utrpěl rovněž cestovních ruch, který je pro ekonomiku nejnavštěvovanější země světa velmi důležitý.
23. 9. 2016|
Islámský stát

V Německu zatkli tři syrské mladíky, IS je mohl vyslat do Evropy spolu s pařížskými teroristy

Policie zatkla na severu Německa tři mladé Syřany, které podezírá z toho, že je poslal Islámský stát (IS) na teroristickou misi. Muži měli zfalšované dokumenty ze stejné dílny jako pařížští atentátníci a do Evropy je dostala stejná převaděčská organizace. Německé úřady trojici odposlouchávaly několik měsíců. Všichni mladíci zažádali v Německu o azyl.
13. 9. 2016Aktualizováno13. 9. 2016, 13:18|
Útoky v Paříži

Hollande: Islamisté si vytvořili falešný stát, který řídí vrahové. Porazíme je

Přestože jde o bolestnou zkoušku, demokracie bude vždy silnější než barbarství, protože má po ruce nejdůležitější zbraň – svobodu. Ve svém čtvrtečním projevu to uvedl francouzský prezident Francois Hollande. „Jsou tu dvě výzvy – porazit teroristy a zůstat takovými, jakými jsme,“ prohlásil Hollande.
8. 9. 2016|