Začal soud s „bytným Islámského státu“. Muž je podezřelý z pomoci teroristům, kteří útočili v Paříži

V Paříži začal velmi sledovaný proces s Jawadem Bendaoudem, jenž podle obžaloby v roce 2015 poskytl ubytování teroristům, kteří v listopadu téhož roku útočili ve francouzské metropoli. Soud potrvá tři týdny a Bendaoudovi, jenž ve Francii proslul jako „bytný Islámského státu“, hrozí až šest let vězení. Proces je první v souvislosti s masakrem, který si vyžádal 130 obětí.

Nyní jednatřicetiletý Bendaoud má za sebou pestrou trestní minulost. Byl například odsouzen k osmi letům vězení za zabití muže ve rvačce o mobilní telefon, v roce 2013 byl ale propuštěn. Bendaoud se brání, že o zločineckých úmyslech svých hostů nevěděl, pařížská prokuratura ale zastává opačný názor.

Kromě Bendaouda jsou souzeni další dva muži, kteří podle prokuratury o plánovaných útocích věděli nebo teroristům napomáhali. Jde o Mohameda Soumaha a Jusefa Aitboulahcena. 

Francouzská média proces označují za mimořádný a věnují mu značnou pozornost. Vyčleněny jsou pro něj tři soudní síně. Čeká se účast 80 až 140 advokátů a více než 270 poškozených, převážně obětí atentátů nebo jejich příbuzných. Akreditovalo se 160 novinářů.

Mezi žalujícími jsou také obyvatelé domu na pařížském předměstí Saint-Denis, který byl při zásahu bezpečnostních složek v Bendaoudově bytě poničen. Někteří obyvatelé domu byli při razii zraněni a dosud nemohou pracovat.

Bendaoud, jenž má francouzské i marocké občanství, ubytoval údajného strůjce pařížských útoků Abdelhamida Abaaouda s dvěma dalšími muži. Abaaoud se chystal o necelý týden později odpálit s trhavinou při dalším útoku, tentokrát v pařížské obchodní čtvrti La Défense.

„Jen jsem prokázal službu,“ hájí se Bendaoud

Francouzská média v této souvislosti připomínají, že Bendaoudův rozhovor v televizi BMFTV po odhalení skrýše teroristů se stal terčem mnoha parodií. Mladý muž v něm neobratně ujišťoval, že nevěděl, že ubytoval teroristy.

„Byl jsem požádán, abych prokázal službu, tak jsem prokázal službu. Bylo mi řečeno, abych na tři dny ubytoval dvě osoby, normálně jsem prokázal službu. Nevím, odkud jsou..,“ hájil se v interview, kterého později litoval s tím, že mu zničilo život.

Pořádkové síly si ráno podle agentury AFP musely vydobýt přístup do vězení ve městě Fresnes jižně od Paříže, kde je Bendaoud držen a které na protest proti pracovním podmínkám blokují dozorci. Asi stovka z nich hrozila, že znemožní Bendaoudův převoz do Paříže.

Další souzený ale podle Le Figaro zůstal kvůli blokádě ve vězení ve Fleury-Mérogis u Paříže. Blokáda věznic ve Francii trvá už desátým dnem a týká se 119 ze 188 zařízení. 

  • Fotbalový stadion Stade de France
    Tři muži se odpálili mezi 21:20 a 21:53 poblíž stadionu, kde se zrovna hrál přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Mezi návštěvníky byl i francouzský prezident Francois Hollande. Kromě tří útočníků zahynul jeden člověk.
  • Klub Bataclan
    Tři muži přijeli k budově klubu, který hostil kalifornskou rockovou skupinu Eagles of the Death Metal, v šedém autě Volkswagen Polo. Útočit začali asi v 21:40, k útoku na diváky použili střelné zbraně, některé přeživší vzali jako rukojmí. Celkem tam zemřelo 89 lidí, policie do budovy vtrhla půl hodiny po půlnoci v noci na sobotu. Jeden z útočníků zemřel poté, co policie střelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dva zbylí se odpálili sami.
  • Restaurace a bary
    Ozbrojenci s kalašnikovy stříleli v době mezi 21:20 a 21:36 na návštěvníky restaurací a kaváren na třech místech – na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge, v ulici de Charonne a de la Fontaine au roi. Zemřelo nejméně 36 lidí.
    Další útočník se odpálil ve 21:40 v restauraci na bulváru Voltaire, asi kilometr od míst tragických útoků v restauracích. Zemřel pouze on sám.
  • Atentáty si vyžádaly 130 mrtvých, poslední oběť zemřela na následky zranění týden po útoku. Asi 370 lidí bylo zraněno. Nejvíce obětí, 89, si vyžádal útok v klubu Bataclan. V Paříži přišly o život dvě desítky cizinců z více než 12 států.
  • K největšímu teroristickému útoku spáchanému v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu z roku 2004 se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS).

V Belgii začne v únoru proces s Abdeslamem

Bendaoud je prvním obžalovaným, který stanul před soudem v souvislosti s pařížskými atentáty z 13. listopadu 2015. Z desetičlenné skupiny atentátníků přežil jediný podezřelý, a to Francouz marockého původu Salah Abdeslam. Kvůli útokům je obviněn ve Francii, v Belgii má v únoru začít proces, během kterého se má Abdeslam zodpovídat ze střelby na policisty v Bruselu během zásahu, který nakonec vedl k jeho zadržení.

Abdeslam nebyl zabit ani nespáchal sebevraždu, ale odjel z Paříže do Bruselu, kde se mu několik měsíců podařilo skrývat. Belgičtí policisté jej nakonec našli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 několik z nich Abdeslam a další islamista Sofiane Ayari postřelili, oběma se pak podařilo uniknout. Třetí radikál Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při incidentu zahynul.

Abdeslama se nakonec podařilo zadržet 18. března 2016 v bruselské čtvrti Molenbeek. Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Do atentátů, které si vyžádaly 32 mrtvých, byl Abdeslam podle belgických vyšetřovatelů také zapletený.

U belgického soudu se mají Abdeslam s Ayarim zodpovídat z několikanásobného pokusu o vraždu policistů a nedovoleného ozbrojování, obojí „v souvislosti s terorismem“.

Muž hledaný francouzskou policií kvůli útokům v Paříži
Zdroj: Twitter Police National

Abdeslam bude do Bruselu denně létat vrtulníkem

Proces měl původně začít už loni v prosinci, nakonec bylo ale jeho zahájení odloženo na 5. února. Odklad si vyžádal nový Abdeslamův obhájce Sven Mary, aby se seznámil se spisem. Mary už Abdeslama zastupoval, v říjnu 2016 ale od jeho obhajoby upustil, neboť Francouz odmítal komunikovat. Abdeslam se hodlal nadále obhajovat sám, podle agentury AFP jej ale rodina přesvědčila, aby se nechal zastupovat právníkem.

Abdeslam je nyní ve Francii, kam ho Belgie v dubnu 2016 vydala kvůli teroristickým útokům v Paříži. Francouzská prokuratura ho následně obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu, z držení výbušnin a zbraní. Abdeslam odmítá spolupracovat.

K soudu do Bruselu bude pravděpodobně denně (cca čtyři až pět dní) převážen vrtulníkem. Od původního návrhu, aby po dobu procesu pobýval v Belgii, bylo z bezpečnostních obav upuštěno. Jediná přísně střežená káznice se v zemi nachází v Bruggách vzdálených kolem 90 kilometrů od Bruselu. Přejezdy mezi oběma městy ale belgická policie vyhodnotila jako příliš rizikové.

  • Za hlavního organizátora pařížských masakrů je označován Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který zahynul 18. listopadu 2015 (pět dní po útocích) při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis. Při zásahu zahynula také sebevražedná atentátnice, kterou byla podle policie Abaaoudova sestřenice Hasna Aitboulahcenová.
  • Mezi lidmi podezřelými z pomoci atentátníkům je mimo jiné Hamza Attou, který Abdeslama přivezl zpátky z Paříže do Bruselu. Belgická policie ho také zatkla v bruselské čtvrti Molenbeek při razii, která následovala po masakru v Paříži, a v červnu 2016 vydala do Francie.
  • Další podezřelé ze spolupráce s atentátníky vydalo Francii kromě Belgie také Rakousko.