Strůjce útoků v Paříži zemřel během středeční razie, potvrdil prokurátor

Francouzský prokurátor potvrdil, že mezi mrtvými po středečním sedmihodinovém zásahu policie v Paříži je i Abdelhamid Abaaoud, předpokládaný strůjce pátečních útoků v Paříži. Při mohutném policejním zásahu v pařížské čtvrti Saint-Denis zemřeli dva lidé: žena, která na sobě odpálila sebevražednou vestu, a právě Abaaoud. Francouzský premiér Manuel Valls zprávy o Abaaoudově smrti uvítal.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Policie se původně domnívala, že se 28letý belgický občan marockého původu Abaaoud zdržuje v Sýrii, výslechy a odposlechy ji ale zavedly do domu na předměstí Saint-Denis.

Okolnosti smrti Abdelhamida Abaaouda jsou stále nejasné. Není vyloučeno, že se během razie v bytě sám odpálil. Vyšetřovatelé jej identifikovali na základě otisků prstů.

Abaaoud hrál v pařížském útoku rozhodující roli.
Bernard Cazeneuve
francouzský ministr vnitra

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že Abaaoud byl zapleten do čtyř ze šesti plánovaných útoků, kterým letos francouzská policie zabránila. Akce byly plánovány podle jednotného vzorce: připravovány byly v zahraničí a měli je provést islamisté žijící v Evropě, kteří podstoupili výcvik na Blízkém východě.

Podílel se prý mimo jiné na plánování zmařeného útoku v kostele v pařížské čtvrti Villejuif. Možná se účastnil i organizace srpnového útoku ve francouzském vlaku jedoucím z Amsterdamu do Paříže, který ale zmařili tři američtí vojáci náhodně cestující ve vlaku.

Ministr připustil, že francouzské tajné služby o přítomnosti Abaaouda v zemi před útoky nevěděly: „Až 16. listopadu (tři dny po atentátech v Paříži) nám zpravodajská služba jedné mimoevropské země sdělila, že byl předtím přítomen v Řecku.“

Cazeneuve rovněž vyzval evropské státy, aby zesílily spolupráci v boji proti terorismu. Potřeba je prý především posílit kontrolu vnějších hranic i dohled nad obchodem se zbraněmi.

Mrtvá při zásahu je Abaaoudova sestřenice

Během přestřelky v opevněném bytě zahynula spolu s Abaaoudem i jeho sestřenice Hasna Aitboulahcenová. Podle zdroje France24 se jeden z policistů během zásahu ženy zeptal: „Kde je tvůj přítel?“. Aitboulahcenová zuřivě odpověděla: „Není to žádný můj přítel“ a ve stejném okamžiku na sobě odpálila vestu napěchovanou výbušninami. 

Hasna Aitboulahcenová
Zdroj: Twitetr

Lidé z okolí ji popisují spíše jako extrovertku, která se nevyhýbala alkoholu a nosila kovbojský klobouk. Poté, co se začala zajímat o džihád, se pokusila dostat do Sýrie za Islámským státem, ale nepodařilo se jí to. Francouzská tajná služba i policie ji sledovaly. Podle francouzských policejních zdrojů opakovaně nabízela své služby pro teroristické atentáty ve Francii.

Její rodina přišla do Francie v roce 1973 z Maroka. Právě marocká tajná služba podle listu Le Monde Francouze na Aitboulahcenovou a na místo, kde pobývá, upozornila. 

Abaaoud patřil v Belgii k nejvýznamnějším náborářům radikálního hnutí Islámský stát. Před dvěma roky rekrutoval i svého třináctiletého bratra Júnise, jehož média označovala za nejmladšího džihádistu světa a který byl podle některých zdrojů zabit. Letos v létě Abaaouda belgický soud v nepřítomnosti odsoudil za nábory radikálů pro IS k 20 rokům vězení.

  • Abaaoud se narodil v roce 1987 v bruselské čtvrti Molenbeek do marocké rodiny (jeho otec přišel do Evropy v roce 1975). Ve čtvrti vyrůstal i se svými pěti sourozenci – Molenbeek je teď známá jako jedna z líhní islámských radikálů. Chodil na prestižní střední školu Saint-Pierre d'Uccle na jihu Bruselu, ze které ho ale po čase vyhodili kvůli kázeňským přestupkům.
  • Později skončil kvůli ozbrojeným loupežím ve vězení. Právě tam se měl v roce 2010 seznámit se Salihem Abdeslamem, rovněž spojeným s pátečními atentáty.
  • V roce 2013 vyrazil Abaaoud bojovat po boku radikálů do Sýrie. Loni v březnu se na internetu objevilo video, ve kterém Abdelhamid Abaaoud řídí pick-up a táhne za sebou do hromadného hrobu čtyři zohavená těla.
  • Pak se vrátil do Belgie a stal se náborářem IS. Před dvěma roky rekrutoval i svého třináctiletého bratra Júnise, jenž je označován za „nejmladšího džihádistu světa“ a který byl podle některých zdrojů zabit.
  • V Evropě plánoval několik teroristických útoků nebo se na nich měl podílet: v dubnu se policii podařilo zmařit plánovaný teror v kostele v pařížské čtvrti Villejuif, v srpnu byl údajně zapleten do útoku ve francouzském vlaku jedoucím z Amsterdamu do Paříže, který ale zmařili tři pohotoví američtí vojáci.
  • Letos v lednu, týden po útocích na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo, podnikla belgická policie na jeho teroristickou buňku razii, při níž zastřelila dva jeho komplice. A Abaaoud zmizel, posléze byl údajně zaměřen v Řecku.