Francouzští dozorci po útocích vězňů varují. Bezpečnostní situace se zhoršuje

Dozorci ve Francii se bouří kvůli bezpečnosti ve věznicích (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci francouzských věznic protestují proti špatným pracovním podmínkám. Blokády a různé formy stávek zasáhly na začátku týdne víc než polovinu francouzských nápravných ústavů. Vyvolaly je útoky zradikalizovaných vězňů na dozorce.

Zaměstnanci káznic na výzvu odborů zahájili v pondělí blokádu několika nápravných zařízení po celé Francii. Protest se dotkl s různou intenzitou 139 ze 188 věznic ve Francii. Zaměstnanci chtěli upozornit na špatné pracovní podmínky, především zhoršující se bezpečnostní situaci ve věznicích.

Podle odborů ročně dojde ke čtyřem až pěti tisícům případů fyzického napadení stráží. Výjimkou není ani zajímání rukojmí. Přístup vedení je podle dozorců příliš laxní. „U zradikalizovaných vězňů stoupá násilí na zcela novou úroveň. To musíme čekat, až někoho z dozorců zabijí ve službě, aby úřady dospěly k nějakému rozhodnutí?“ uvedl zástupce odborů Frederic Godet.

„Nemáme žádné zbraně, jen vysílačku a píšťalku. Naše autorita v očích vězňů tomu odpovídá,“ uvedl dozorce Christophe Barthelme. 

V pondělí sedm dozorců napadl a ranami pěstí zranil radikalizovaný vězeň v nápravném zařízení ve městě Mont-de-Marsan na jihozápadě Francie. Agresivního vězně muselo nakonec zpacifikovat devět dozorců.

Vězeň začal útočit, když rozezněl bezpečnostní rámy pytel, se kterým se vydal do tělocvičny. Muž se odmítal podrobit prohlídce a zaměstnance káznice napadl. „Tři dozorci utrpěli zlomeniny a čtyři další pohmožděniny,“ řekl zástupce odborů CGT ve věznici Ludovic Motheron.

Podle francouzského ministerstva spravedlnosti, které hovořilo o pěti zraněných, je trestanec velmi násilnický. Agresivně se prý začal chovat, když se ve věznici zradikalizoval.  

Protesty se rozšířily v reakci na útok radikála

Pondělní blokáda věznic reagovala ale na útok už z minulého týdne, při kterém se německý islamista Christian Ganczarski vrhl na dozorce ve věznici ve Vendin-le-Vieil na severu Francie a tři lehce zranil nůžkami a žiletkou. Doslechl se, že může být kvůli členství v al-Káidě vydán do Spojených států.

Ganczarski byl odsouzen za podíl na atentátu z roku 2002 na tuniském ostrově Džerba, při kterém zahynulo 21 lidí. Hned v pondělí byl obviněn z pokusu o vraždu a převezen do jiné věznice.

„Ředitel severofrancouzské věznice už pod tlakem rezignoval a prezident Macron na únor slíbil plán reformy vězeňství. Ani to ale dozorce neuklidnilo. Ráno překřičeli ministryni spravedlnosti, která přijela vyslechnout jejich stížnosti,“ uvedla redaktorka ČT Milada McGrathová.

V nápravném zařízení s nejvyšším stupněm ostrahy ve Vendin-le-Vieil bude během svého procesu v Belgii pobývat Salah Abdeslam, jediný přeživší podezřelý ze spáchání teroristických útoků v Paříži z roku 2015.

Podle odborů ale není možné, aby jej věznice za stávajících podmínek „nejstřeženějšího vězně v celé Francii“ přijala. Abdeslam bude souzen v únoru v Bruselu, denně tam bude převážen vrtulníkem.