Abdeslamovi právníci končí s jeho obhajobou. Islamista odmítá vypovídat

Právníci hlavního podezřelého z pařížských teroristických útoků Salaha Abdeslama končí s jeho obhajobou. Ukončení spolupráce oznámil Frank Berton a Sven Mary v rozhovoru pro televizi BFM. Důvodem je, že s nimi Abdeslam odmítá mluvit.

„Jsme přesvědčeni, a sám nám to řekl, že nebude mluvit a využije svého práva nevypovídat. Co můžeme dělat? Říkal jsem to od začátku, pokud můj klient bude mlčet, ukončím jeho obhajobu,“ uvedl Frank Berton.

Podle něj je Abdeslam nesvůj kvůli tomu, že je v cele pod nepřetržitým dohledem kamer. Abdeslamův duševní stav se kvůli tomu podle Bertona zhoršuje. „Jestliže někdo sleduje vaše činy i v noci, zblázníte se. Je to politické rozhodnutí, nejde o rozhodnutí justice,“ řekl Berton.

Právník Salaha Abdeslama Frank Berton
Zdroj: Reuters/Gonzalo Fuentes

Jeho kolega Mary dodal, že nejvíc na to doplatí oběti pařížských atentátů, protože mají právo dovědět se pravdu a pochopit nepochopitelné. Abdeslam si prozatím nepřeje jakékoli jiné právní zastoupení. „Byli jsme přesvědčeni, že má co říci a že to řekne. Ale neřekne už nic, jaká škoda,“ prohlásil Berton.

Abdeslam, který je marockého původu, byl dopaden začátkem roku a je zadržován u Paříže. V minulosti odmítal vypovídat před vyšetřujícím soudcem. Vyšetřovatelé se mezitím dál snaží zjistit jeho konkrétní podíl na plánování útoků, při kterých loni v listopadu zemřelo na 130 lidí.

Události: Abdeslam přišel o obhájce (zdroj: ČT24)

Jeho mlčení může mít podle vyšetřovatelů i jiný důvod. V Belgii byl zavřený ve stejném vězení jako Mehdi Nemmouche, vrah čtyř lidí z bruselského židovského muzea. A ten ho údajně mohl přimět, aby přestal vypovídat.