Ve Francii začal výslech Abdeslama, ten ale odmítl vypovídat

Velmi krátký průběh měl první ze série výslechů Salaha Abdeslama podezřelého z přípravy loňských pařížských atentátů. Tehdy zahynulo na několika místech metropole 130 lidí a další stovky byly zraněny. Francouzský občan obviněný mimo jiné z vražd a členství v teroristické organizaci byl podle svého advokáta připraven spolupracovat, nakonec ale před soudci vypovídat odmítl.

Abdeslam dorazil z věznice Fleury-Mérogis stojící jižně od francouzské metropole k pařížskému soudu v 7:15 v policejním konvoji, na jehož pohyb dohlížel vrtulník. Soudci postupně chtějí nejen objasnit Abdeslamovu roli v atentátech, ale rovněž vnést jasno do některých dosud zamlžených momentů celé akce.

Podle vyšetřovatelů mohla být tragická bilance útoků ještě vyšší, kdyby šestadvacetiletý obyvatel neblaze proslulé bruselské čtvrti Molenbeek na poslední chvíli necouvl ze svého vlastního sebevražedného výbuchu.

Dnešní výslechy očekávají rovněž příbuzní pařížských obětí, kteří jsou však k Abdeslamovu příslibu spolupráce skeptičtí. „Neslibuji si od toho moc. Ať mi nikdo neříká, že nevěděl o útocích, které se staly v Bruselu 22. března. A když byl pár dní předtím vyslýchán v Belgii, nic neřekl,“ řekl podle listu Le Figaro zástupce několika rodin obětí Jean Reinhart.

Syna marockých přistěhovalců Abdeslama zadržela belgická policie 18. března v Bruselu, kde čtyři dny poté zabila trojice džihádistů na letišti a v metru 32 lidí. Do Francie byl vydán 27. dubna. Francouzská prokuratura následně jediného přeživšího z pařížských útoků obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní.