Dva noví podezřelí obviněni kvůli pařížským útokům 2015

Belgie obvinila další dva podezřelé kvůli teroristickým útokům na několika místech Paříže v listopadu 2015. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na belgické prokurátory.

Dvojici, která byla identifikována jako Meryem E. B. a Farid K., policie zadržela při středeční razii. Oba čelí podezření, že poskytovali falešné doklady Khalidu El Bakraouiovi.

Ten se podle vyšetřovatelů zúčastnil plánování teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015 a loni v březnu se odpálil v bruselské stanici metra Maalbeek. Ve francouzské a belgické metropoli při těchto atentátech zahynulo pět desítek lidí. 

Bakraoui si pod falešným jménem pronajal byt v bruselské čtvrti Forest, kde policie při pátrání po teroristovi Salahu Abdeslamovi zabila jiného radikála. Zřejmě si také pronajal dům v jihobelgickém městě Charleroi, kde teroristé připravovali pařížský útok.

Za hlavního organizátora útoků ve francouzské metropoli policie označila Belgičana marockého původu Abdelhamida a (28). Muž zemřel při policejním zásahu několik dní po atentátech.

Jediný přeživší terorista atentátů je Francouz Salah Abdeslam, syn marockých přistěhovalců, kterého zatkla belgická policie 18. března v Bruselu, krátce před teroristickými útoky v tomto belgickém hlavním městě, které si vyžádaly 32 obětí a do kterých byl Abdeslam podle belgických vyšetřovatelů také zapletený.

obrázek
Zdroj: ČT24

Atentáty si vyžádaly 130 mrtvých, poslední oběť zemřela na následky zranění týden po útoku. Asi 370 lidí bylo zraněno. Nejvíce obětí, 89, si vyžádal útok v klubu Bataclan. V Paříži přišly o život dvě desítky cizinců z více než 12 států. Zraněno bylo na 370 lidí.

K největšímu teroristickému útoku spáchanému v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu z roku 2004 se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS).

  • V Bruselu udeřili teroristé 22. března 2016. Nejprve dvojice sebevražedných atentátníků zaútočila v osm hodin ráno v odletové hale letiště Zaventem, o hodinu později se třetí sebevrah odpálil ve stanici metra Maalbeek.
  • Teroristé zabili 32 lidí, dalších více než tři sta lidí bylo zraněno. Za atentáty byla stejná teroristická skupina napojená na Islámský stát, která udeřila v Paříži.