Francie si připomíná výročí atentátů v Paříži. Teroristé mířili i do Amsterodamu

Francie si připomíná první výročí atentátů v Paříži (zdroj: ČT24)

Ve Francii si lidé připomněli první výročí atentátů v Paříži. Prezident Francois Hollande odhalil pamětní desky na šesti místech, kde teroristé 13. listopadu udeřili. Útoky tehdy nepřežilo 130 lidí. Podle deníku Welt am Sonntag chtěli teroristé ve stejný den jako v Paříži zaútočit také v Amsterodamu. Proč se tak nestalo, není zatím jasné.

Na přání pozůstalých byly pietní akce neokázalé a měly stejný průběh: na každém z šesti dějišť tragédie napřed hlava státu odhalila pamětní desku, následovala minuta ticha, položení květin a na konec čtení jmen zavražděných. Prezident i starostka Paříze při ceremoniálu nepromluvili, aby nevznikl dojem politizace neštěstí před blížícími se prezidentskými volbami.

První z pamětních desek odhalil Hollande na stadionu v Saint-Denis. Při sebevražedném atentátu se zde před rokem odpálili tři islamisté. Na památníku pokrytém malou francouzskou vlajkou je jméno kolemjdoucího, který při jednom z výbuchů jako jediný zahynul. Další lidé byli tehdy zraněni.

„Lidé se mě stále ptají, jak dokážu žít potom, co se stalo mému otci. Ta nespravedlnost a brutalita. Jak říkával slavný francouzský zpěvák Jacques Brel - tváří v tvář strachu, nám zbývá jen láska. Láska, která nám byla dána, a láska, kterou my dáváme. Láska, kterou nám žádný teroristický útok nemůže vzít. Ať žije tolerance, ať žije inteligence, ať žije Francie,“ řekl při odhalení památníku syn zabitého muže Mickael Dias.

Lidé vypustili před radnicí balónky jako symbol naděje
Zdroj: ČTK/AP/Kamil Zihnioglu

U stadionu šlo o první z řady útoků, které následně zasáhly pařížské restaurace a hudební klub Bataclan. Ten se v sobotu poprvé od útoků otevřel. Minutou ticha zde začal koncert britského zpěváka Stinga, který vyzval k uctění obětí i k oslavě života. Přímo v klubu islamisté zabili devět desítek lidí.

V oknech hoří svíčky

Pietních aktů se zúčastnily stovky lidí, někteří se slzami v očích. Program ceremonií zakončilo před radnicí vypuštění několika stovek balónků jako symbolu naděje. Pařížský arcibiskup večer za oběti odsloužil mši v katedrále Notre-Dame.

Obyvatelé francouzské metropole zároveň ve svých oknech zapalují svíčky a obrázky sdílí na sociálních sítích. Na kanálu Saint-Martin plavou desítky lampionů se vzkazy v barvách francouzské vlajky.  

Pařížská radnice chce také na přání rodin obětí postavit pomník všem, kdo při atentátech zemřeli. Už brzy by měla začít jednání o tom, jak má vypadat a kde bude stát. Dokončený by měl být za rok – na druhé výročí atentátů.

Všechny vzpomínkové akce doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Premiér Manuel Valls stanici BBC řekl, že mimořádný stav, zavedený po útocích, vláda v lednu zřejmě znovu prodlouží. Důvodem jsou mimo jiné i jarní prezidentské volby.

Welt: Teroristé chtěli útočit i v Amsterodamu

Německý deník Welt am Sonntag přišel rok po útocích s informací, že teroritsté chtěli ve stejný den zabíjet i v Amsterodamu. S odvoláním na vyšetřování uvedl, že v počítači atentátníků z Bruselu, kteří zaútočili letos v březnu, se našel diagram, který ukazuje jednotlivé skupiny teroristů z Paříže.

Na schématu je vedle „francouzské skupiny“, která napadla hudební klub Bataclan, a „irácké skupiny“, jež útočila u fotbalového stadionu Stade de France, také „skupina metro“ a „skupina letiště“. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že „skupina metro“ měla zaútočit na pařížskou podzemní dráhu, zatímco „skupina letiště“ na vzdušný přístav Schiphol v Amsterodamu.  

Dvojice podezřelých, která je nyní ve vazbě v Belgii, 13. listopadu 2015 skutečně odjela autobusem z Paříže do Amsterodamu, kde se pod falešnou totožností ubytovala v hotelu v bezprostřední blízkosti letiště. Proč nakonec k útoku nedošlo, není podle deníku zatím zřejmé.

Všech devět útočníků z Paříže přijelo do Evropy jako uprchlíci. List v této souvislosti s odvoláním na varování Spolkové zpravodajské služby napsal, že Islámský stát trénuje své bojovníky, aby se dokázali do evropských zemí dostat mezi běženci. Teroristická organizace údajně nacvičuje rozhovory s policisty nebo své členy připravuje na azylovou proceduru.