Jsme zdrceni. Italové pohřbili desítky obětí zemětřesení, otřesy pokračují

V Itálii jsou vlajky na půl žerdi. Středeční otřesy si vyžádaly nejméně 290 mrtvých a stovky zraněných. Tisíce lidí přišly o domov. Ve městě Ascoli Piceno se uskutečnil státní pohřeb desítek obětí. Zúčastnil se ho i premiér Matteo Renzi a prezident Sergio Mattarella. Ti navštívili i městečko Amatrice, kde poděkovali záchranářům.

Biskup Giovanni D'Ercole během smuteční mše vyzval truchlící, aby opět nalezli odvahu vybudovat své domovy i celou komunitu. „Nebojte se dát najevo své utrpení, ale neztrácejte odvahu. Společně si postavíme domy a kostel. Společně znovu obnovíme život v našich komunitách, začneme od našich tradic až po trosky smrti. Společně,“ prohlásil duchovní.

Ještě před konáním smuteční ceremonie byly rakve 34 obětí včetně dvou malých dětí z vesnice Arquata del Tronto vystaveny v místní tělocvičně, kde pozůstalí dávali svým zesnulým příbuzným poslední sbohem.

Na každé rakvi bylo jméno oběti, její fotografie a také květiny. Mezi příbuznými obětí je i mnoho zraněných, kteří se účastní ceremonie s obvazy či šrámy na tvářích, popsala reportérka americké televize CNN.

„Byla jsem se podívat na náš dům. Sotva stojí, uvnitř z něho nic nezůstalo. Aspoň jsme ale naživu. Nemám slov. Ztratila jsem dva dobré kamarády. Jsme zdrceni,“ uvedla účastnice pohřbu z města Capodacqua.

„Přestože jsem je neznala, mám zlomené srdce. Moje myšlenky jsou s nimi. Někteří lidé přišli o všechno, dům i milované osoby. Takové věci by se neměly dít,“ prohlásila místní obyvatelka Luciana Cavicchiuniová.

V Itálii byla sobota vyhlášena dnem státního smutku. Hlavní pieta za zemřelé se uskuteční ve středu. „Pravděpodobně nikdy neutichne náš smutek. U pozůstalých, kteří ztratili své blízké určitě ne. Pokud někdy v budoucnu začne vzpomínka tohoto neštěstí slábnout, musíme být první, kteří jí připomenou. Rekonstrukce poničených měst bude naší prioritou,“ konstatoval premiér.

Tisíce záchranářů stále pátrají po přeživších, naděje ale s každým dnem klesá. Práci jim znesnadňují stovky následných otřesů, které poničily i most do Amatrice – jednoho z nejvíce zasažených měst, kde zemřelo přes 200 osob.

Potřeba jsou nyní hlavně peníze a lůžka, jak pro záchranáře, tak i pro postižené obyvatele. Někteří měli dnes první možnost podívat se ke svým zničeným domovům. Záchranáři stále hledají asi patnáct nezvěstných.
Jakub Nettl
zpravodaj ČT

Mezi oběťmi jsou v drtivé většině Italové, řada z nich byla v horských oblastech na dovolené. Zemřelo ale i několik cizinců. V obci Accumoli zemětřesení způsobilo pokles země o dvacet centimetrů, ukázaly podle italských úřadů satelitní snímky.

Tragédie vzbudila po celé zemi vlnu solidarity. „Jsme tu k dispozici, abychom pomohli s čímkoliv, co bude potřeba. Lidé potřebují mít někoho nablízku, kdo je utěší a komu se svěří,“ míní mnich z Neapole Antimo Migliaccio. Na postižených místech pomáhají dobrovolníci z celé Itálie včetně desítek afrických migrantů.

Vláda ve čtvrtek vyhlásila stav nouze, aby mohla bez průtahů rozdělovat pomoc potřebným. V první fázi uvolnila padesát milionů eur. Premiér přislíbil postiženým oblastem celkem 235 milionů (6,5) miliardy korun.

Historické budovy neodpovídají současným normám

Kabinet čelí kritice ze strany veřejnosti i seizmologů, že nezajistil po tragickém zemětřesení v roce 2009 v Aquile úpravu budov. Historické domy totiž nemusí odpovídat standardům, které jsou vyžadovány u nových staveb.

Úřady již zahájily vyšetřování některých incidentů, například zřícení zvonice v Accumoli, která dopadla na střechu sousední budovy a usmrtila čtyřčlennou rodinu. „Co se stalo, nemůže být považováno za osud,“ uvedl prokurátor Giuseppe Saieva, který vyšetřování řídí. „Kdyby ty budovy byly postaveny tak jako v Japonsku, nezřítily by se,“ citoval ho italský deník La Repubblica.