Tisíce lidí podepsaly petici za nezávislý Londýn s „prezidentem Sadikem“

Vyhlášení Londýna jako nezávislého státu? Přesně takovou žádost mířenou na starostu Sadika Khana podepisují tisíce lidí po celé metropoli. Jde o protest proti výsledku čtvrtečního referenda, ve kterém většina Britů odmítla další setrvání země v Evropské unii.

Petici už podepsalo přes 60 tisíc lidí. Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z Unie téměř 52 procent Britů, v hlavním městě ale skončilo hlasování jinak: na 60 procent Londýňanů bylo pro setrvání.

„Londýn je mezinárodní město a my chceme zůstat v srdci Evropy,“ píše se v petici. „Podívejme se pravdě do očí: se zbytkem země nesouhlasíme. Místo toho, abychom v každých příštích volbách agresivně hlasovali jeden proti druhému, odhodlejme se k rozvodu a my se přesuneme k našim přátelům na kontinentu,“ stojí v dokumentu.

Sám primátor Khan vydal prohlášení, v němž žádá pro hlavní město místo při jednání o odchodu z EU. „Je klíčové, aby měl Londýn v těchto rozhovorech místo stejně, jako Skotsko nebo Severní Irsko. Je klíčové, abychom zůstali členy společného trhu,“ uvedl starosta.

Sadiq Khan
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Jeden ze signatářů v diskuzi napsal, že se „cítí morálně, kulturně a historicky blíže Paříži, Bruselu a Římu než Sunderlandu“.

Odchod Británie z Evropské unie podpořilo ve čtvrtečním referendu 17,4 milionu voličů, proti bylo 16,1 milionu. Tábor brexitu tak podle dřívějších prohlášení expertů dosáhl takového počtu hlasů, který zajišťuje celkové vítězství.

Pro rozloučení s Unií hlasovala podstatná část Anglie a také Wales, za dosavadní spojenectví se naopak postavili voliči v Londýně nebo Skotsku. Zastánci odchodu z EU zvítězili zvláště na venkově a v menších městech. Stoupenci setrvání marně spoléhali na přesvědčivou výhru ve velkoměstech, která sice ovládli, ale většinou s nevelkým náskokem. V místech, která hlasovala pro setrvání v EU, byla také obecně nižší účast než v protiunijních baštách.