Zřejmě psychicky narušený muž v Bruselu vyhrožoval, že má výbušninu

Belgická policie poblíž bruselského nákupního centra City2 zadržela podezřelého muže, který předtím nahlásil policii, že má sebevražedný pás s trhavinou. Informovala o tom bruselská prokuratura. Policie oblast kolem centra uzavřela. Posléze oznámila, že žádné výbušné zařízení u muže nenašla. Muž byl zřejmě psychicky narušený.

Policie jej zadržela v půl šesté ráno. Podle prokuratury se u něj našlo „něco, co by skutečně mohlo být pásem s výbušninami“. Podezřelý předmět zkoumali pyrotechnici, šlo ale pouze o atrapu bez výbušniny. Podle starosty Bruselu Yvana Mayeura byl incident asi provokací.

Komplex obchodů City2 otevírá v 10 hodin. Leží necelý kilometr od hlavního bruselského Velkého náměstí (Grand-Place). Bezpečnostní síly po dobu poplachu uzavřely okolí nákupního střediska na ulici Rue Neuve a některé vstupy do nedaleké stanice metra Rogier, která ale zůstala v provozu.

Kvůli incidentu se sešla krizová rada v čele s belgickým premiérem Charlesem Michelem. Šéf kabinetu kvůli tomu zrušil plánované ranní vystoupení v rozhlase. „Situace je nyní pod kontrolou,“ řekl po schůzce. Ujistil, že bezpečnostní síly ale zůstávají „ohromně bdělé“.

Belgická média minulý týden uvedla, že policejní složky dostaly varování, že bojovníci Islámského státu nedávno opustili Sýrii s cílem páchat atentáty v Belgii a Francii.

V Belgii stále platí třetí ze čtyř stupňů ohrožení teroristickým útokem. Třetí stupeň znamená, že ohrožení je „vážné, možné a pravděpodobné“, ale nikoli bezprostřední.

Mimořádná bezpečnostní opatření platí od listopadových útoků v Paříži, při kterých útočníci zabili 130 lidí. Obavy z terorismu v zemi oživily březnové sebevražedné atentáty islamistů v Bruselu, při kterých na letišti a v metru belgické metropole zahynulo 32 lidí.