Čína expanduje do vesmíru. Vyslala satelit a plánuje i stanici s posádkou

Horizont: Čína vyslala do vesmíru nový satelit (zdroj: ČT24)

Čína vyslala na oběžnou dráhu další průzkumný satelit. Bude ve vysokém rozlišení mapovat terén. Svým vesmírným programem Čína pomalu dohání i takové velmoci jako jsou Rusko nebo Spojené státy. Letos Peking plánuje do kosmu dostat i novou výzkumnou stanici. V roce 2022 by na ní chtěl mít vlastní stálou posádku.

Satelit Číňané vypustili z kosmodromu ve městě Ťiu-čchuan na severu země. Vynesla jej raketa s názvem Dlouhý pochod 4B. „Tento typ s vyšším rozlišením je lepší nejen v získávání informací pro geografické mapování, ale také pro šíření sesbíraných údajů,“ chválí nový objekt na orbitu jeho hlavní designérka Cao Haiyiová.

Satelit se třemi kamerami má podle čínských odborníků sloužit především k vědeckému výzkumu, průzkumu pozemků či výnosu zemědělských plodin. Také má napomoci k prevenci přírodních katastrof. „Předešlý satelit nasnímal během jednoho roku data o 90 procentech plochy. Ten nový by to mohl zvládnout jen za půl roku,“ vysvětluje ředitel Státního úřadu zeměměřičství a mapování Tang Xinming.

Nový satelit zkrátí dobu mapování terénu zhruba na polovinu. Podle některých odborníků jeho program navíc umí zaměřit nejen civilní, ale i vojenské cíle. Úspěch čínských vědců už ocenil i prezident Si Ťin-pching. Vědecký a technický rozvoj podle něj podpoří sílu země. Nové nápady a strategie ve vědě a technice jsou podle něj povinností.