Můžu být upřímný. Setrvání Británie v EU je v našem zájmu, řekl Cameronovi Obama

Setrvání Británie v silné Evropské unii je v nejlepším zájmu Londýna i Washingtonu. Na tiskové konferenci po jednání s britským premiérem Davidem Cameronem to prohlásil americký prezident Barack Obama. Evropská unie podle šéfa Bílého domu vliv Británie ve světě netlumí, ale naopak posiluje.

Rozhodnutí o budoucnosti Británie v EU v červnovém referendu je podle Obamy plně v rukou britských občanů, mezi přáteli by ale mělo být dovoleno „být upřímný“. Setrvání Británie v Unii je „v hlubokém zájmu USA“, řekl šéf Bílého domu. Členství v Evropské unii podle Obamy přispívá k bezpečnosti i k hospodářské prosperitě Spojeného království.

Pokud je jeden z našich nejlepších přátel v organizaci, která zvyšuje jeho vliv a posiluje jeho ekonomiku, pak mu chci říct, že by v ní měl zůstat.
Barack Obama

Premiér Cameron ujistil, že v otázce referenda má smysl naslouchat názorům přátel a během tiskové konference se sám pro setrvání své země v Unii několikrát vyslovil. Odmítl ale, že by Obamu požádal, aby se aktivně zapojil do debaty o britském referendu.

K setrvání v Evropské unii Obama Brity vyzval také článkem v deníku The Daily Telegraph.

Podle Obamy je Evropská unie v poslední době pod velkým tlakem, není ale v krizi a své problémy dokáže vyřešit.

Události: Obama poobědval s královnou a varoval před Brexitem (zdroj: ČT24)

Kromě nadcházejícího britského hlasování o EU jednali Obama s Cameronem rovněž o situaci v Libyi a v Sýrii, o boji proti Islámskému státu (IS), ale i o výzvách spojených s migrační krizí. Podle Camerona hovořili v této souvislosti například o možnosti rozšíření mise NATO z východní i do střední části Středomoří.

Británie by byla poslední v řadě, varoval Obama ohledně obchodní dohody

V hospodářské oblasti se oba představitelé shodli na podpoře smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, která se připravuje pod názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Pokud by Británie opustila EU, mohla by si s Washingtonem vyjednat vlastní obchodní dohodu, což by ale nebyla rychlá záležitost, neboť Britové by byli „poslední v řadě“, poznamenal Obama.

Obama a Cameron během schůzky v Londýně
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Před schůzkou s britským premiérem americký prezident a jeho manželka Michelle poobědvali na windsorském hradě s královnou Alžbětou II. a jejím manželem, princem Philipem. Šéfa Bílého domu čeká ještě v Kensingtonském paláci večeře s princem Williamem a jeho ženou Catherine a princem Harrym.

Z Británie Obama odletí do Německa, kde se setká s kancléřkou Angelou Merkelovou a v pondělí i s francouzským prezidentem Fracoisem Hollandem, italským premiérem Matteem Renzim a znovu také s premiérem Cameronem.