Obama poobědval s královnou, Windsorem ho svezl osobně princ Philip

Americký prezident Barack Obama s chotí dorazili na hrad Windsor u Londýna, kde poobědvali s královnou Alžbětou II. a jejím manželem, princem Philipem. Návštěva panovnice, která ve čtvrtek oslavila devadesátiny, začala netradičně – americký prezidentský pár i královnu odvezl od vrtulníku do hradu Windsor osobně princ Philip.

Je to Obamova pátá a patrně i poslední návštěva Británie ve funkci hlavy státu. Odpoledne měl šéf Bílého domu na programu setkání s premiérem Davidem Cameronem a v Kensingtonském paláci následně věčeři s princem Williamem, jeho ženou Catherine a princem Harrym.

U příležitosti královniných čtvrtečních devadesátých narozenin věnoval Obama britské panovnici album s fotografiemi z jejích návštěv Spojených států. První snímek pochází z roku 1951, kdy se 25letá princezna setkala s prezidentem Harrym S. Trumanem. Jako královna navštívila Alžběta II. USA poprvé o šest let později, kdy ji přivítal prezident Dwight D. Eisenhower.

Královna osobně uvítala Obamu po příletu do Windsoru
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Prezident do země přiletěl už ve čtvrtek. V článku v britském deníku The Daily Telegraph, který vyšel krátce po jeho příjezdu, pak vyzval Brity, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání země v Evropské unii. Unie podle něj nesnižuje, ale naopak zvyšuje vliv Británie ve světě. Článek vzbudil velký ohlas mezi britskými politiky a někteří zastánci takzvaného brexitu obvinili Obamu z pokrytectví.

Britská média v souvislosti s Obamovou návštěvou připomněla společenskou nepříjemnost z dubna roku 2009, kdy Michelle Obamová porušila přísná pravidla pro setkávání s královskou rodinou a Alžbětu II. objala kolem ramen.

Proti protokolu. Michelle Obamová upoutala v roce 2009 kamarádským, ale nedovoleným objetím královny.
Zdroj: Reuters