Obama odrazuje Brity od brexitu: Silná Evropa umocňuje váš vliv ve světě

Unie nesnižuje, ale naopak zvyšuje vliv Británie ve světě, píše americký prezident Barack Obama v článku pro Daily Telegraph. Šéf Bílého domu, který přiletěl na ostrovy ve čtvrtek večer, vyzval Brity, aby v referendu hlasovali pro setrvání země v EU. Británie podle něj nedokáže účinně bojovat s teroristy a migrační krizí, pokud na to bude sama. „Cesta, kterou nyní zvolíte, bude mít dopad i na budoucnost dnešní generace Američanů,“ uvedl Obama, který zdůraznil americké oběti během druhé světové války.

Odchod z Unie by učinil Británii zranitelnou vůči budoucím ekonomickým krizím. I spolupráce v oblasti boje proti terorismu bude podle Obamy mnohem efektivnější, pokud bude zahrnovat celou Evropu.

„I když všichni pečujeme o svou svrchovanost, svůj vliv prosazují nejúčinněji ty státy, které tak činí prostřednictvím kolektivní akce, jak si vyžadují současné výzvy,“ konstatoval americký prezident, který stráví v Británii celkem tři dny.

Britští občané mají být podle něj hrdí na to, že EU přispěla k rozšíření britských hodnot, jakými jsou demokracie, právo a volný trh, napříč celým kontinentem. „Spojené státy a svět potřebují, aby váš ohromný vliv pokračoval, včetně v rámci Evropy,“ napsal Obama.

Evropská unie nesnižuje britský vliv – naopak ho zvyšuje. Silná Evropa není hrozbou pro britský vliv ve světě, naopak podporuje britské vůdcovství v globálním měřítku.
Barack Obama

Evropská unie patří ke garantům míru, stability a prosperity na starém kontinentu, jak ukázala doba od druhé světové války, zdůraznil Obama. „Desetitisíce Američanů, kteří leží na evropských hřbitovech, jsou němým svědectvím, jak naše prosperita a bezpečnost jsou skutečně propojeny. Cesta, kterou nyní zvolíte, bude mít dopad i na budoucnost dnešní generace Američanů,“ podotkl Obama.

Britští euroskeptici: Obama by Američanům nic takového nevzkázal

Na slova amerického prezidenta už reagovala řada britských politiků. „Prezident Obama a všichni jeho předchůdci zuřivě bránili suverenitu USA. Kéž bychom mohli říci totéž o našich lídrech. Po Britech chce, aby přijali něco, co by po Američanech nikdy nežádal,“ poznamenal euroskeptik Iain Duncan Smith, který minulý měsíc opustil britskou vládu.

Londýnský starosta Boris Johnson Obamu upozornil, že toto téma zůstává hlavně záležitostí Britů samotných. „Opravdu mám radost, když takto někdo mluví o vystoupení Británie z EU. Je paradoxní, že Spojené státy, které nikomu nedovolí ani sáhnout na jejich vlastní suverenitu, poučují druhé o potřebě dusit se ve federálním superstátě,“ konstatoval Johnson.

obrázek
Zdroj: ČT24

Cameron: Brexit by naší ekonomice zasadil ránu

Vše rozhodne referendum 23. června. Pokud by Britové hlasovali za vystoupení z Unie, pravděpodobně to otřese i pozicí lídra – šéfa vlády Davida Camerona. „Já netrvám na svém znovuzvolení. Nemám žádný jiný cíl, než dělat to, co je pro moji zemi nejlepší,“ prohlásil už dříve Cameron, který obvinil některé ministry, že podporují kampaň proti EU, urážejí Brity a snaží se v nich vyvolat strach.

Premiér varoval Brity, že referendum je „životní volbou“ a případný odchod z EU by zasadil ránu britské ekonomice. Řada chráněných produktů, jako je cider nebo whiskey, by přestala být chráněná, takže by výrobci v EU mohli začít dělat výrobky se stejným názvem, ovšem méně kvalitní.

Podle komentátorů se Spojené státy obávají odchodu Británie z EU hned z několika důvodů – podle nich by brexit oslabil nejen Británii, ale i Evropu a celý Západ. Pohasl by také nejspíš dosavadní privilegovaný vztah mezi Londýnem a Washingtonem.