Kuba a USA obnovují vazby i po moři – pravidelnou lodní dopravou

Mezi Kubou a Spojenými státy začne od května fungovat pravidelná lodní doprava. Umožní to dohoda, kterou podepsala americká firma Carnival Corp s Kubou, a zrušení zákazu cest pro Kubánce a americké Kubánce přes Karibské moře. Informoval o tom dnes kubánský vládní list Granma.

Kubánci žijící na Kubě i ti, co žijí v USA, tak budou moci, pokud budou mít příslušná víza, cestovat mezi oběma zeměmi lodí. V této souvislosti také kubánská vláda zruší od 26. dubna opatření, které platilo od dob studené války a které zakazovalo Kubáncům cesty přes moře do USA či z USA na karibský ostrov. Američtí Kubánci mohou již na Kubu cestovat letecky.

Nová dohoda a příslušné vládní ustanovení se týká cest výletních lodí a pravidelných linek. Kubánci žijící na Kubě se o cesty budou muset ucházet prostřednictvím speciálních organizací.

Americká firma Carnival dostala jako první v USA povolení pro provozování dopravy na Kubu loni, Havana jí dala zelenou den po historické návštěvě prezidenta Baracka Obamy na Kubě minulý měsíc.

První loď, nazvaná Adonia, která má kapacitu 704 cestujících, vypluje z Miami 1. května. Jedna cesta má trvat sedm dní a bude mít zastávky v Havaně, Cienfuegosu a Santiagu de Cuba.

Již v únoru podepsaly obě země dohodu o obnovení pravidelného leteckého spojení mezi oběma zeměmi, která umožní až 110 letů denně mezi USA a Havanou a dalšími devíti destinacemi na karibském ostrově.

Spojené státy a Kuba obnovily diplomatické vztahy loni v červenci po více než padesáti letech. Od té doby uvolňují Spojené státy vůči Kubě některá omezení. Pro americké investice na Kubě však stále platí hospodářské embargo, které USA zavedly začátkem 60. let mimo jiné v reakci na zestátnění zahraničních společností, včetně amerických, komunistickým kubánským režimem.

Půlstoletí mezi USA a Kubou létají pravidelné linky, na ostrov míří stále více amerických turistů, místní si zase užívají dostupnější internet nebo nebývalé koncerty typu Rolling Stones. Kuba má k okolnímu světu stále blíž, ale praktiky, kvůli kterým si ho znelíbila, zatím zdaleka nemizí

Hospodářské embargo může zrušit pouze Kongres USA, v němž mají většinu republikáni. Demokratický prezident Barack Obama ale využívá svých pravomocí k uvolnění obchodních aktivit, které embargo výslovně nezakazuje.