Kuba na síti: Ostrov si hledá cestu k internetu – navzdory mnoha překážkám

Kuba na síti (zdroj: ČT24)

Kuba má stále blíže k okolnímu světu – nejen diplomaticky, ale i digitálně. Politické bariéry pomáhá překonávat také internet, jakkoliv je v případě Kuby špatně dostupný, cenzurovaný a drahý. Trend „být on-line“ se mezi Kubánci v poslední době silně vzmáhá. Ještě před rokem mělo k internetu přístup zhruba 5 procent Kubánců, nyní jej využívá skoro čtvrtina obyvatel.

Vstupenkou do světa elektronické sítě jsou pro většinu Kubánců veřejná prostranství s wi-fi přístupem. Tam už je třeba jen zdánlivě jednoduchý krok – zakoupit lístek s přihlašovacím jménem a heslem. Za jednu hodinu přístupu Kubánci zaplatí na ulici v přepočtu 60 korun. Velmi často jsou ale lístky vyprodané a dostupné u překupníků za vyšší cenu. Při průměrném platu kolem 700 korun si tak internet může dovolit jen malá část obyvatel.

Internet přitom nejsou jen informace nebo zábava. Často totiž znamená také jediné spojení s rodinou nebo přivýdělek. Jednou z možností je pronájem pokojů turistům. „Musíme něco jiného obětovat. Děláme všechno, co je potřeba, abychom se dostali k tomu, co všichni ostatní mají přímo doma,“ říká Kubánec Ricardo Diaz.

Právě domácí internet je zatím výsadou minima Kubánců. Castrova vláda sice v únoru oznámila, že aspoň v části Havany optické vlákno rozšíří. Jako informační revoluce musí ale zatím většině Kubánců stačit padesátka veřejných wi-fi hotspotů po celém ostrově.