Americký prezident přiletěl na Kubu, těsně před návštěvou se znovu zatýkalo

Americký prezident Barack Obama je na cestě, kterou naposledy úřadující šéf Bílého domu podnikl před téměř 90 lety. Při návštěvě Kuby – donedávna posledního symbolu studené války na Západě – má naopak přispět k další fázi oteplování vztahů. Nynější cesta na ostrov svobody má dát Kubáncům naději, že by ke skutečné svobodě jednou mohli dospět. Změny ale mají spíš tempo pověstných amerických aut z 50. let – dokládají to i aktuální zprávy o zatýkání disidentů těsně před příletem Obamy.

Obama přistál na mezinárodním letišti Josého Martího v Havaně na palubě prezidentského letadla Air Force One. Obamu doprovázeného manželkou Michelle na letišti v mírném dešti přivítal kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez.

„Jak se máš, Kubo?“ napsal španělsky v kubánském dialektu na svém twitterovém účtu Obama po dosednutí stroje. „Právě jsme tady přistáli, těším se na setkání a na to, až si vyslechnu přímo kubánský lid,“ pokračoval prezident v angličtině.

Jen několik hodin před historickou návštěvou úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém. Organizace sdružuje manželky politických vězňů – a právě ty důrazně varovaly před Obamovou cestou. „Teď není pro tuto návštěvu vhodná doba. Kdyby se věci měnily k lepšímu, byl by (Obama) velmi vítán. Ale není tomu tak. Nic se nezměnilo,“ prohlásila vůdkyně Dam v bílém Berta Solerová.

Aktivistky vyrazily v neděli na tradiční nedělní pochod v metropoli Havaně, aby požadovaly dodržování lidských práv v zemi. Policie je v závěru cesty zadržela a předvedla k výslechu a podání vysvětlení. Po několika hodinách jsou disidenti po takovém výslechu většinou propuštěni.

Kuba vítá Obamu - pro jedny konečně, pro druhé příliš brzy (zdroj: ČT24)

Solerová chce, aby Obama vyzval k amnestii pro politické vězně, kterých je podle ní na ostrově zhruba 80. Kubánská vláda oficiálně popírá, že by na ostrově byli nějací političtí vězni.

Na komunistické Kubě Obama setrvá do úterý, na kdy má plánováno jednání právě s disidenty. A nevyloučil ani setkání s důchodkyní Ileanou Yarzaovou – to když využil jako jeden z prvních obnovené poštovní trasy a ženě poslal zpětný dopis, kde v případě času přislíbil přijmout pozvání na kávu.

Šestasedmdesátiletá Ileana Yarzaová patří k té části obyvatel jedenáctimilionové Kuby, která vidí v Obamově snaze o sblížení obou států šanci pro budoucnost karibského ostrova. I bez tohoto dopisu by byl příběh Yarzaové ukázkou dávných pout mezi Washingtonem a Havanou – před nástupem Castra studovala na Kubě v americké škole.

„Není moc Kubánců, kteří tolik jako já touží po setkání s Vámi,“ uvedla v dopise, který ještě před měsícem musel jít zdlouhavou oklikou přes třetí zemi. Přímé poštovní spojení mezi USA a Kubou bylo totiž zrušeno před půlstoletím v době vyhrocených sporů, a proto pošta chodila přes Kanadu či Mexiko.

Setkání Fidela Castra s Nicólasem Madurem
Zdroj: Reuters

Obamův itinerář naopak pevně počítá se setkáním s kubánským vůdcem Raulem Castrem, Schůzka s bratrem Fidelem se zřejmě neplánuje, někdejší aktér marxistické revoluce ale nemá o setkání se státníky nouzi. Kubánská média aktuálně zveřejnila jeho fotografie s venezuelským prezidentem Nicólasem Madurem. Oba dva jsou přitom nesmiřitelnými kritiky politiky Spojených států.

Maduro považuje Spojené státy za zavrženíhodnou zemi zaprodanou imperialismu a kapitalismu. Devětaosmdesátiletý Fidel Castro se zase dívá skepticky na normalizaci kubánsko-amerických vztahů pod vedením jeho nástupce a mladšího bratra Raúla.

Bez komentáře: Protesty na Kubě (zdroj: ČT24)