S vyplazeným jazykem Rolling Stones ochutnala Kuba svobodu

Rolling Stones koncertovali na Kubě (zdroj: ČT24)

Historickým zlomem nejen pro rockové fanoušky byl páteční koncert Rolling Stones v Havaně. Na jejich vystoupení se zdarma přišly podívat stovky tisíc fanoušků. Zpěvák Mick Jagger událost označil za známku skutečných změn na Kubě. Koncert Rolling Stones byl prvním rockovým vystoupením takových rozměrů v historii ostrova.

Rockový koncert v zemi, kde zahraniční rockové kapely bývaly po desítky let zakazovány, následoval jen pár dní po první návštěvě Barracka Obamy na Kubě. „Měli jsme tu být před ním. (Obama) je náš předskokan,“ žertoval manažer produkce. Americký prezident do země přijel po bezmála devadesáti letech. Vystoupení Rolling Stones, kterým kapela uzavřela své jihoamerické turné, předcházelo několikaměsíční vyjednávání s tamním režimem.

„Předskokani“ svobody

Centrálně plánované kubánské hospodářství je dlouhodobě v krizi, ve vězení stále zůstávají desítky politických vězňů, přesto Obamova návštěva i koncert Rolling Stones jsou vnímány jako známka naděje na svobodnější budoucnost „ostrova svobody“. Vidí to tak i Mick Jagger. 

Evidentně se něco v posledních letech stalo, čas věci změnil a my jsme rádi, že tu můžeme být!
Mick Jagger

Reklama na koncert sice visela po celé Havaně, billboardy by ale vůbec nebyly potřeba, protože o chystaném vystoupení věděli všichni. Organizátoři připravili 80 metrů dlouhé pódium a instalovali po areálu deset obřích obrazovek, tedy – podle komentářů – na Kubu něco dosud nevídaného. Veškeré vybavení dovezly lodě z Mexika v šedesáti kontejnerech. 

Rolling Stones míří na Kubu (zdroj: ČT24)

„Ahoj Havano, dobrý večer, mí Kubánci!“

… přivítal Jagger téměř půlmilionové publikum ve španělštině. Koncert si vedle obyčejných Kubánců nenechal ujít Alejandro Castro Espín, syn kubánského vůdce Raúla Castra, přijel i americký herec Richard Gere či bývalá supermodelka Naomi Campbellová.