Vulgární sexistická poznámka stála místo srbského ministra obrany

Nejapná sexistická poznámka vůči televizní reportérce se stala osudnou srbskému ministrovi obrany Bratislavu Gašičovi. Nepomohla mu ani omluva – parlament schválil premiérův návrh na jeho odvolání a obranu povede dočasně šéf resortu financí Dušan Vujović. Na jaře se v zemi konají parlamentní volby.

Osudné poznámky se Gašić dopustil začátkem loňského prosince při návštěvě města Trsteniku na jihu Srbska. Když se chystal promluvit se skupinou novinářů, reportérka televize B92, která držela mikrofon, si poklekla, aby nepřekážela kamerám v záběrech. To ministra přivedlo k pokusu o vtip, když prohlásil: „Mám rád takové novinářky, které si takhle snadno kleknou.“

Scéna, kterou zachytily kamery i se zvukem, vyvolala vlnu nevole nejen u opozičních politiků a novinářů. Na sociálních sítích se objevila řada odsuzujících komentářů, jako například: „To je i na naše poměry neuvěřitelný výrok.“ Šéf ministerstva obrany si ještě týž den posypal hlavu popelem a omluvil se veřejnosti i redaktorce B92, přičemž uznal, že takové „ostudné a skandální chování“ je neomluvitelné.

Předsedovi vlády Aleksandarovi Vučičovi ale omluva nestačila a navrhl jeho odvolání. „Omluva nestačí. Musíme se zastat všech žen v Srbsku, pro všechny ženy to byl špatný vzkaz,“ zdůraznil předseda vlády.

Před třemi lety vyvolal podobný poprask volební lídr německých liberálů z FDP Rainer Brüderle, když při pohledu na prsa reportérky týdeníku Stern Laury Himmelreichové prohlásil: „Vy byste taky vyplnila dirndl.“ Na mysli měl tradiční bavorský ženský kroj, který se vyznačuje velkým výstřihem.

V poněkud opačné roli se naopak před třemi lety ocitl srbský premiér Ivica Dačić, když jej pod záminkou interview pozvali recesisté do televizního studia, kde před něj usedla pohledná moderátorka v minisukni, s hlubokým výstřihem a - jak se během rozhovoru ukázalo - bez kalhotek. Cílem bylo zachytit premiérovu reakci.